Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă 2019

  • 3.05.20193/05/19
  • 0

În fiecare an, pe data de 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii (OIM) sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale.

Acest eveniment este marcat în fiecare an prin acțiuni și campanii de conștientizare asupra riscurilor existente în domeniul SSM, organizate în întreagă lume în scopul reducerii numărului de decese și de accidentări la locul de muncă. Totodată, în această zi este onorată memoria victimelor accidentelor și bolilor profesionale.

Ziua Mondială a SSM 2019 marchează și împlinirea a 100 de ani de la înființarea Organizației Internaționale a Muncii, centenar definit prin realizările în domeniul securității și sănătății în muncă, provocările și oportunitățile apărute în crearea unor medii de lucru mai bune.

Tematica din acest an a campaniei este “Securitatea și sănătatea în muncă-o proiecție către viitor” și vizează conștientizarea angajatorilor, lucrătorilor și a altor părți responsabile pentru SSM în contextul unei lumi în continuă schimbare. Campania abordează noile modificări în practicile de lucru, globalizarea, modificările demografice, tehnologiile (digitalizarea, tehnologia informației și a comunicațiilor, munca pe platforme, automatizarea și robotica), organizarea muncii, dezvoltarea durabilă și mediul înconjurător, care creează noi preocupări în viitor. Noile provocări includ riscurile psihosociale, stresul asociat muncii și bolile netransmisibile, în special bolile circulatorii, respiratorii și diversele forme de cancer.

OIM a adoptat peste 40 de standarde internaționale de muncă care se ocupă în mod special cu siguranța și sănătate la locul de muncă. Aceste standarde sunt clasificate după:

  • riscuri specifice, precum radiațiile ionizante, azbestul, cancerul ocupațional și substanțele chimice
  • domeniii de activitate, precum agricultura, construcțiile, mineritul
  • principii generale, precum cele referitoare la gestionarea SSM, inspecția muncii și facilitățile de asistență socială
  • principii fundamentale ale siguranței și sănătății ocupaționale

Promovarea învățării permanente în domeniul SSM ajută lucrătorii și angajatorii să se dezvolte și să se adapteze, îmbunătățind astfel siguranța și sănătatea pe tot parcursul vieții de lucru. Pentru continuarea acestor eforturi, OIM privește spre viitor!

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!