Stresul este acum considerat hărțuire morală la locul de muncă
Conform Legii 167/2020, intrată în vigoare în luna august, stresul și epuizarea fizică sunt considerate forme ale hărțuirii morale la locul de muncă. În cazul în care fapta de hărțuire morală este dovedită, angajatorul poate fi obligat să plătească respectivilor salariați consilierea psihologică sau, în cazul în care refuză, poate fi amendat cu până la 200.000 de lei.
Legea stipulează: “Constituie hârțuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă”.
Faptele de hărțuire morală la locul de muncă vor fi indentificate de Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar se poate ajunge și în fața unei instanțe judecătorești, în cazul în care aceasta este sesizată într-un caz de hărțuire morală.
Dacă angajatorul nu respectă măsurile dispuse de CNCD, poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 100.000 și 200.000 de lei, urmând să i se impună măsurile de către CNCD și putând fi obligat inclusiv la achitarea de despăgubiri și daune morale salariaților afectați.
Stresul la locul de muncă nu trebuie ignorat. Stresul poate avea repercursiuni atât asupra lucrătorilor, dar și pentru companie, iar prezența stresului trebuie combătută prin toate mijloacele.