Strategia națională în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) pentru perioada 2017 – 2020
Recent a fost publicat un nou document care vizează perioada 2017 – 2020 în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). Dacă vă întrebați ce am mai putea îmbunătăți în această arie, veţi găsi răspunsurile printre motivele acestei strategii naţionale. Datele sunt la nivelul Uniunii Europene, însă ţara noastră se confruntă cu aceleaşi provocări ca alte ţări ale uniunii.
- În fiecare an, aproximativ 4 000 de angajați își pierd viața în accidente de muncă (în UE), iar peste trei milioane de lucrători cad victime unor accidente grave la locul de muncă, fapt ce implică o absență de peste trei zile de la locul de muncă.
- 24,2% dintre angajați consideră că le sunt amenințate securitatea și sănătatea din cauza muncii prestate, iar 25% declară că activitatea lor profesională are un efect negativ asupra sănătății.
- Pe lângă afectarea vieții lucrătorilor, costurile directe și indirecte generate de concediile medicale sunt estimate la 3,2% din produsul intern brut al Uniunii Europene (28 state membre).
- Costurile aferente asigurărilor sociale care pot fi atribuite bolilor profesionale sau accidentelor de muncă sunt, de asemenea, foarte ridicate.
Actul despre care vorbim nu este în vigoare dar nevoia de noi reglementări în domeniul SSM este una evidentă. Următorii pași presupun:
- Revizuirea legislației
- Creșterea calității și competitivității furnizorilor de servicii de medicina muncii
- Monitorizarea microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și mijlocii din punct de vedere al respectării legislației din domeniul securității și sănătății în muncă
- Dezvoltarea unor instrumente și ghiduri practice în sprijinul implementării legislației din domeniul securității și sănătății în muncă
- Promovarea bunelor practici în domeniul SSM la nivelul IMM-urilor
Scopul „Strategiei naționale în domeniul securității și sănătății în muncă pentru perioada 2017-2020” este de a continua acțiunile specifice stabilite la nivel național: prevenirea riscurilor și promovarea unor condiții mai sigure și mai sănătoase la locul de muncă, menținerea unei bune stări de sănătate a lucrătorilor și prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și promovarea sănătății angajaților pe parcursul întregii vieți profesionale.
Cum vă anunțam și acum 2 săptămâni, cele mai vulnerabile domenii sunt construcțiile, agricultura și transporturile din cauza riscurilor ridicate de accidentare, lipsei de supraveghere adecvată și din cauza nevoii și cadrului în care se pot angaja subcontractori
Promitem să vă ținem la curent în ceea ce privește următorii pași!