Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă va avea loc între 25 și 29 octombrie
Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă este dedicată îmbunătățirii gestionării riscurilor asociate SSM la locul de muncă şi se bazează pe o cultură solidă de prevenire a riscurilor. Tema din acest an a fost prevenirea și gestionarea afecțiunilor musculo-scheletice de origine profesională.
“Afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională sunt considerate în momentul actual cea mai frecventă problemă de sănătate asociată muncii și una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate și concediu medical. Ele variază de la disconfort și dureri minore până la afecțiuni medicale mai grave, care necesită concediu sau tratament medical. În cazurile cronice, pot duce chiar la handicap și la renunțarea la activitatea profesională. Acțiunile de prevenire ale angajatorilor ar trebui să se axeze pe prevenția primară bazată pe evaluarea riscurilor specifice și asigurarea de informații lucrătorilor cu scopul conștientizării asupra riscurilor la care se supun, dar și de aplicare a unui plan de prevenire și protecție adecvat, bazat pe studii și cercetări, chiar dacă punerea în practică înseamnă costuri”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.
În România, un procent de 22% din zilele de absență de la locul de muncă este rezultatul afecţiunilor musculo-scheletice, ca urmare a efortului fizic. Peste 40% din lucrători acuză anual dureri de spate ca urmare a condiţiilor de muncă, în timp ce 30% dintre lucrători acuză dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor şi membrelor superioare.
Afecțiunile musculo-scheletice ale lucrătorilor afectează capacitatea acestora de a-și desfășura activitatea la locul de muncă și reprezintă un cost major pentru companii în cazurile când aceștia sunt nevoiți să lipsească de la lucru, le este afectată productivitatea sau trebuie să apeleze la pensionarea anticipată sau forțată.