Sănătatea ochilor și lucrul prelungit în fața monitorului

  • 19.11.201919/11/19
  • 0

Studiile au demonstrat că lucrul prelungit în fața monitorului poate afecta vederea. Privitul îndelungat la un monitor îți poate obosi ochii, deoarece aceștia sunt focalizați într-un punct apropiat pe toată durata lucrului, iar mușchii oculari  trebuie să se încordeze mai mult atunci când privesc un obiect apropiat decât atunci când obiectul se află în depărtare. Totodată, ochii trebuie să suporte și lumina monitorului, care poate cauza sindromul ochiului uscat, deoarece clipitul este mai rar când ochiul privește un obiect aflat în apriopiere. Astfel, utilizarea indelugata a computerelor (desktop, laptop) la locul de muncă contribuie la apariția unor probleme de sănătate.

Iată câteva din afecțiunile oculare de care pot suferi lucrătorii care lucrează perioade îndelungate în fața ecranului de computer:

  • sindromul oboselii ochiului – este una din cele mai frecvente probleme cauzate de lucrul prelungit în fața ecranului și poate fi agravată de lipsa perioadelor de odihnă pe parcursul zilei de lucru, a poziției incorecte în fața ecranului sau de reflectarea luminii în ecran
  • sindromul ochiului uscat – apare din cauza lipsei de lacrimi în ochi, cauzată de clipitul rar, care blochează glandele secretative
  • sindromul ochilor roșii – se observă când zona albă a ochiului devine roșiatică din cauza inflamării suprafeței oculare
  • disfuncții binoculare – apar în combinație cu stresul ridicat sau cu oboseala și se manifestă prin scăderea acuității vizuale și fotofobie
  • tulburări vizuale – sunt probleme grave, marcate inițial prin vedere încețoșată, ce pot conduce la miopie, hiperopie sau astigmatism regulat

Pentru a limita apariția unor astfel de efecte, angajatorul trebuie să asigure o bună organizare a spațiului de lucru. Atenție aparte trebuie acordată luminii prin asigurarea unei iluminări sănătoase pentru toți lucrătorii. Lumina este una din principalele cauze ale oboselii oculare, iar în spațiile de lucru unde angajații petrec perioade îndelungate în fața ecranului monitorului trebuie acordată o atenție deosebită pentru:

  1. Lumina directă și indirectă. În timp ce lumina directă strălucește spre ochi, cea indirectă se reflectă în ochi din diverse suprafețe, cum ar fi podeaua, suprafața biroului sau ecranul monitorului. Trebuie avută în vedere reglarea luminii ecranului pentru a nu fi prea întunecat sau prea luminos și a nu forța ochii să focalizeze imaginile afișate. Pentru asta se folosesc calibratoare hardware pentru ecrane, care vor determina cea mai bună setare pentru luminozitatea monitorului în funcție de lumina din spațiul de lucru. Astfel, pot exista reglaje atât pentru lumina naturala, de zi, cât și pentru lumina artificială.
  2. Poziția ecranului. În mod natural, ochii privesc drept înainte și ușor în jos, iar dacă sunt forțați să privească în altă poziție, mușchii oculari lucrează permanent pentru a menține poziția respectivă de privire. Pentru a împiedica tensionarea ochilor, suportul monitorului sau unghiul ecranului laptopului trebuie reglat în funcție de poziția la birou a fiecărui lucrător, păstrând o distanță de cel puțin 30cm între ochi și ecran.
  3. Ochelarii de protecție pentru calculator. Sunt ochelari fără dioptrii care blochează până la 65% din lumina albastră emisă de ecrane și sporesc contrastul. Deși nu au dioptrii, este recomandat să fie prescriși de către medic.

Pentru a preîntâmpina problemele cauzate de lucrul prelungit în fața monitorului, este recomandat ca lucrătorii să facă pauze dese pe toată durata zilei de lucru, privind în depărtare și clipind normal.

Conform legii, toți lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen medical al ochilor, efectuat înainte de începerea activității în fața monitorului, în cadrul examenului medical de angajare. De asemenea, aceste examene trebuie repetate ulterior, la intervale regulate, sau atunci când apar probleme cauzate de activitatea la computer.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!