Riscuri specifice in saloanele de coafura
Riscuri specifice – in cadrul saloanelor de coafura exista o serie de riscuri profesionale ce pot duce la imbolnavire profesionala.
Riscuri specifice in saloanele de coafura – Factorii biologici-igiena
Factorii biologici, precum bacteriile, virusii, sporii de ciuperca pot cauza infectii si boli. Din acest motiv, masuri pentru o igiena stricta trebuie aplicate. Cele mai eficiente cai de a combate aceste microorganisme sunt acelea de a folosi numai dezinfectanti proaspat preparti.
Pentru curatenia zilnica a instrumentelor si a prosoapelor trebuie folosita apa fierbinte cu sapun, urmand apoi curatarea cu solutie dezinfectanta timp de 15-20 de minute. Mainile trebuie spalate cu sapun antibacterial in mod regulat. Leziunile pielii trebuie acoperite cu bandaj rezistent la apa. In cursul unei zile, salonul poate fi vizitat de foarte multi clienti. Ceea ce inseamna ca exista un risc crescut de transmitere a unor infectii, boli. Pentru a preveni raspandirea microorganismelor este interzisa reutilizarea echipamentului pe clientul urmator daca nu a fost spalat si dezinfectat foarte bine. In acest caz folosirea manusilor poate fi o protectie impotriva bolilor.
La orice salon, baia (toaleta, chiuveta) trebuie mentinuta curata si dezinfectata. Procesul de mentenanta al unitatilor de aer conditionat este un aspect foarte important deoarece ele se pot transforma in incubatoare de microorganisme pe care le raspandesc in aer atunci cand sunt pornite, daca nu sunt ingrijite corespunzator.
Riscuri specifice in saloanele de coafura – Factorii fizici (microclimatul, zgomotul, lumina)
Parametrii microclimatului (temperatura camerei, umiditatea, rata schimbului de aer din afara cu cel din interior) trebuie ajustati pentru a oferi un grad maxim de confort atat pentru client, cat si pentru angajat. Un microclimat stresant poate include accidente la locul de munca si disconfort.
Mentenanta adecvata a sistemelor de aer conditionat este, din acest motiv, foarte importanta. Locul in care se desfasoara activitatile trebuie sa fie bine luminat natural sau artificial, iar in caz contrar, se poate observa aparitia sindromului de ochi obosit. Un loc slab luminat poate avea drept consecinte si durerile de cap. Uscatoarele de par si alte aparate pot determina un nivel crescut de zgomot, atunci cand sunt utilizate toate in acelasi timp. In acest caz, nu se mai poate comunica si pot surveni afectiuni ale timpanului.
Sursa foto: http://www.indiapost.com/