Reguli de siguranță în caz de cutremur
Cu cât suntem mai bine pregătiți pentru a reacționa în situații de urgență cu atât șansele de supraviețuire sau evitare a unui accident cresc. Astăzi ne reamintim câteva reguli menite să ne țină în siguranță în cazul unui cutremur.
Ce facem înainte de un cutremur?
- Aveți mereu pregătit un stoc de apă potabilă, câteva produse alimentare, echipament de prim ajutor, o frânghie, o lanternă sau câteva lumânări și o cască
- Asigurați-vă că utilajele sau aparatele cu gaz, echipamentele voluminoase sunt bine fixate și oprite atunci când nu sunt utilizate. Materialele inflamabile ar trebui securizate deoarece riscul de incendiu este destul de mare în astfel de situaţii.
- Rețineți locația celei mai apropiate clinici sau a unui spital și încercați să vă asigurați că voi sau o persoană din jur a primit instructaj pentru a oferi primul ajutor.
- Faceți exerciții ocazionale de cutremur atât la muncă cât și acasă, astfel încât să aveți cunoștințele necesare pentru a evita panica în caz de cutremur.
Ce facem în timpul cutremurului?
- Nu intrați în panică.
- Nu încercați să fugiți din clădire, acoperiți-vă sub un birou, sub o masă, bancă, în pragul unei uși și departe de pereții interiori și scă
- Dacă cutremurul se produce atunci când sunteți afară, îndepărtați-vă de clădiri și stâlpii de tensiune.
- Dacă vă aflați în mașină în mișcare, opriți cât de repede puteți în condiții de securitate, dar rămâneți în autovehicul.
Ce facem după cutremur?
- Mențineți-vă calmul, porniți radioul, televizorul sau accesați internetul și respectați instrucțiunile pe care le auziți.
- Opriți apa, gazul și energia electrică.
- Nu fumați și nu aprindeți chibrituri sau brichete și nu porniți întrerupătoare până nu vă asigurați că nu există scăpări de gaze.
- Evitați locurile în care există cabluri electrice libere și nu atingeți nici un obiect metalic în contact cu ele.
- Nu beți apă din recipiente deschise fără să o examinați și să o filtrați printr-o sită, un filtru sau o cârpă obișnuită.
- Dacă aveţi în jur persoane grav rănite, nu le mișcați decât dacă sunt în pericol și căutați ajutor specializat.