Protecția ochilor la locul de muncă
Accidentele de muncă care implică lezarea ochilor sunt mai des întâlnite decât ați putea crede. De exemplu, în Statele Unite ale Americii sunt raportate zilnic în jur de 2000 de accidente care necesită tratament sau mai multe zile de concediu medical. O mare parte dintre aceste accidente ar putea fi evitate dacă s-ar respecta regulile de siguranță la locul de muncă și dacă s-ar purta echipamentul de protecție adecvat.
Cei mai expuși la acest risc sunt mecanicii, reparatorii, tâmplarii sau instalatorii, dar și cei care lucrează cu mașini de prelucrare a diferitelor materiale.
Pentru a deveni mai conștienți de pericolele la care se expun, angajații trebuie să înțeleagă care sunt cauzele acestui tip de accidente:
- Particule sau proiectile – sunt cauza cea mai frecventă a accidentelor oculare. Fie că e vorba de praf, piatră, metal, lemn sau alte particule care zboară sau cad, acestea pot leza ochiul direct sau pot cauza infecții la nivelul ochilor sau a pleoapei. De cele mai multe ori aceste particule circulă cu o viteză considerabilă, și în funcție de volum pot cauza daune permanente.
- Chimicale – sunt întâlnite în industria chimică sau când se lucrează cu produse de curățare. Stropii sau vaporii rezultați din anumite produse chimice pot cauza arsuri și pot afecta nervul optic.
- Radiații – întâlnite mai ales în cazul sudorilor și al celor care lucrează alături de ei. O expunere zilnică fără protecția corespunzătoare provoacă daune serioase ochilor și țesuturilor înconjurătoare.
Cum puteți preveni aceste accidente?
- Evaluați riscul de accidente oculare
- Reduceți pe cât posibil aceste riscuri
- Purtați echipamentul de protecție adecvat:
- pentru medii cu particule, praf sau obiecte proiectile => folosiți ochelari cu protecție laterală
- pentru medii chimice => folosiți ochelari de protecție cu montură
- pentru radiații => folosiți ochelari speciali sau viziere
Nu uitați că, pentru a fi eficient, echipamentul de protecție trebuie verificat periodic și înlocuit atunci când se observă semne de uzură.
Foto via