Proiectul pilot al Parlamentului European privind sănătatea și securitatea lucrătorilor vârstnici

  • 7.10.20157/10/15
  • 0

old-workers

V-am vorbit în trecut despre importanța pe care o are instruirea corespunzătoare a personalului tânăr. Înțelegem de ce  lipsa de experiență, nerăbdarea și pasiunea unui tânăr la noul său loc de muncă îl pot face susceptibil greșelilor și cresc riscul de accidentare. Dar și oamenii mai în vârstă au nevoie de o atenție specială când vine vorba de securitatea muncii.

De curând s-a sfârșit un proiect demarat în 2012, ale căror rezultate finale vor fi publicate la începutul lui 2016, care ar trebui să fie interesant pentru toți angajatorii din România. Acest proiect – pilot al Parlamentului European a avut ca punct central sănătatea și securitatea lucrătorilor vârstnici. De ce? Pentru că datorită condițiilor de muncă, a stresului și a bolilor profesionale, mai mult de jumătate din angajații în vârstă se pensionează înainte de vârsta legală de pensionare.

România este o țară cu o populație predominant în vârstă, iar cu schimbările legislative din ultimii ani, și aici ne referim la creșterea pragului de pensionare, atenția nu trebuie să se îndrepte doar către cei tineri ci și către cei mai în vârstă pentru că cea mai mare parte a forței de muncă are o vârstă înaintată.

Printre recomandările specialiștilor se numără: rotația și reconfigurarea sarcinilor, proiectarea ergonomică adecvată a echipamentelor, pauze scurte mai frecvente și îmbunătățirea iluminatului și a nivelului de zgomot. De asemenea, angajatorii trebuie să fie atenți nu doar la nevoile celor mai în vârstă ci și la ce anume îi motivează și ce prezintă o provocare pentru angajații seniori.

Pe termen lung aceste măsuri vor ajunge să scadă și costurile pe care le investiți în concedii medicale și tratarea bolilor profesionale plus costurile angajării și formării unui nou om, dacă angajații voștri se pensionează pe caz de boală. Dacă vreți să profitați de experiența și de calitatea muncii unui angajat în care ați investit ani întregi, asigurați-vă că luați măsurile SSM potrivite.

Foto via

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!