Principii ale ergonomiei

  • 14.03.201414/03/14
  • 0

Principii ale ergonomiei – Ergonomia fizică poate fi rezumată într-o serie de principii.

Vei observa că poţi să aplici aceste principii la muncă, acasă sau in oricare alt loc.

Principii ale ergonomiei – Folosirea ochelarilor ergonomici

Ergonomia nu este dificilă. Ea îţi cere să priveşti din altă perspectivă activităţile din rutina cotidiană- pune-ţi ochelarii ergonomici! Principii_ale_ergonomiei

Principii ale ergonomiei – Munca în posturi neutre

Postura ta îţi oferă un start bun în evaluarea sarcinilor pe care le îndeplineşti. Cele mai bune poziţii în care să lucrezi sunt acelea care menţin corpul într-o zonă “neutră”. Menţine “Curbura sub formă de S” a coloanei vertebrale. Coloana vertebrală are structura, mai mult sau mai puţin vizibil, a literei “S”.

Principii_ale_ergonomiei_2

Este important să menţii curbura naturală S a spatelui, chiar dacă stai jos sau în picioare. Cea mai importantă parte a acestui “S” este zona lombară, adică este bine să stai un pic cu spatele drept şi îndoit spre faţă. Atunci când stai în picioare, este bine să pui un picior pe un suport deoarece menţine coloana vertebrală într-o poziţie adecvată.

Principii_ale_ergonomiei_3

Lucratul perioade lungi de timp cu spatele curbat în “C”, dăunează. Un suport lombar este de ajutor în menţinerea unei curburi adecvate a spatelui. Principii_ale_ergonomiei_4

Curbura “V inversată” creează o presiune şi mai mare asupra spatelui tău. Chiar şi fără să ridici o greutate, aplecându-te la fel ca în imaginea alăturată se creează o presiune mare asupra coloanei vertebrale. O îmbunătăţire este folosirea unui scripete sau a altei ustensile acre să te ajute să ridici greutăţi fără efort. Principii_ale_ergonomiei_5

Menţinerea gâtului în poziţie dreaptă Oasele gâtului fac parte din coloana vertebrală şi, de aceea, trebuie luate în considerare aceleaşi cerinţe în menţinerea curburii în formă de “S”. Posturile neadecvate ale gâtului menţinute timp îndelungat pot fi la fel de dăunătoare ca şi cele ale zonei lombare. Cea mai bună metodă este aceea de a ajusta echipamentele, astfel încât să menţii o postură neutră.

Principii_ale_ergonomiei_6

Menţine coatele pe lateral.
Postura neutră a coatelor este aceea în care le ţii pe lateral, cu umerii relaxaţi.

Principii_ale_ergonomiei_7

Iată un exemplu de modificare a felului în care se desfăsoară munca pentru a menţine mâinile în postură neutră. În imaginea din stânga, produsul este prea sus şi angajata îşi cocoşează umerii şi ţine coatelein afară.
În imaginea din dreapta, produsul a fost rearanjat, astfel încât umerii şi coatele să stea în poziţie de relaxare.

Principii_ale_ergonomiei_8

Menţineţi încheieturile în poziţie neutră
Există câteva modalităţi benefice de a te gândi la postura încheieturii. O cale ar fi să menţii palma în acelaşi plan ca şi braţul, la fel ca persoana din imaginea alăturată, care foloseşte un suport pentru încheietură împreună cu mouse-ul.

Principii_ale_ergonomiei_9

O abordare mai adecvată este aceea de a-ţi menţine măinile ca în imaginea alăturată (la ora 10 şi 14 pe volan).

Principii_ale_ergonomiei_10

Iată un exemplu al aplicării acestui principiu în manufacturarea uneltelor. Iaginea din dreapta este postura corectă a încheietuii atunci când lucrezi cu cleştele.

Principii_ale_ergonomiei_11

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!