Primul ajutor (3): Atacul cerebral
Atacul cerebral nu este ușor de diagnosticat și este situația care vă poate pune în cea mai mare dificultate. De exemplu, victima acuză amorțeală sau lipsă de vlagă subită la nivelul feței, brațului sau piciorului, adesea pe aceeași parte a corpului. Uneori, victima poate deveni brusc confuză, nu mai poate vorbi sau susține o conversatie cu ușurința. Alte victime au tulburari de vedere, acuză amețeală sau nu-și mai pot menține echilibrul. Altele au brusc o durere de cap.
Cine a fost fan Dr. House poate își amintește metoda lui pentru a ține minte cât mai uşor simptomele și pentru a putea recunoaște și a reacționa în cazul unui atac cerebral şi anume metoda FAST:
F (face = faţă) – rugaţi persoana care se simte rău să încerce să zâmbească şi observaţi dacă faţa e simetrică sau dacă unul dintre ochi sau buza e căzută într-o parte
A (arms = ambele braţe) – rugaţi-vă colegul sau colega să ridice ambele braţe simultan şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos sau cade
S (speak = spune) – rugaţi persoana care se simte rău să repete o propoziţie simplă și scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele
T (time = timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
Ce trebuie să faceți?
- Cum vă spuneam și mai sus, primul lucru și cel mai important este să cereți unei persoane din jur să cheme serviciile de urgență. Chemați voi serviciile de urgență, dacă nu este nimeni în preajmă.
- Ajutați victima să se odihnească și nu îi permiteți să facă niciun fel de efort. Așezați victima într-o poziție confortabilă (de exemplu în poziție şezând sau semi-şezând).
- Verificați periodic dacă victima este conștientă și respiră normal.
Foto via