Pericole pe timp de iarnă (3): hipotermia

  • 24.10.201924/10/19
  • 0

Dacă în anotimpul rece lucrați afară sau într-un mediu slab izolat sau neîncălzit, ori dacă nu sunteți îmbrăcați adecvat în drum spre muncă, vă expuneți la pericolele ce pot apărea în perioada de iarnă, precum hiportermia. Aceasta se manifestă atunci când temperatura normală a corpului (37°C) scade la mai puțin de 35°C.

Expunerea prelungită la temperaturi reci face ca organismul să piardă căldură mai repede decât aceasta poate fi produsă. Lucrul prelungit în condiții de frig ajunge să utilizeze întreaga energie stocată a corpului, iar rezultatul este apariția hipotermiei, adică scăderea temperaturii corpului la valori anormale. Deși hiportermia se manifestă, în general, la temperaturi foarte scăzute, ea poate apărea și în cazul lucrătorilor care desfășoară activități la temperaturi răcoroase, peste 5°C, dacă persoana respectivă este deja înfrigurată de la simptome de răceală, transpirație excesivă sau scufundare în apă rece.

Care sunt simptomele hipotermiei?

Un prim simptom care poate indica prezența hipotermiei este tremurul incontrolabil, care nu trebuie ignorat de lucrător sau angajator. Acest simptom indică faptul că respectiva persoană pierde căldură din corp, dar ajută totodată corpul să se încălzească.

Având în vedere că, în general, hipotermia se instalează treptat, toți lucrătorii care prezintă primele simptome vor trebui ținuți sub observație.

Simptomele mai  severe ale hipotermiei sunt deficiențe de coordonare motrică, apariția confuziei, vorbirea neclară, respirația greoaie, urmate de pierderea cunoștinței. Atunci când temperatura corpului este prea scăzută, creierul este afectat, ceea ce face ca persoana respectivă să nu mai poată gândi clar sau să se miște bine. Hipotermia este deosebit de periculoasă, deoarece este posibil ca persoana în cauza să nu fie conștientă de simptome și să nu poată interveni.

Cum acordați primul ajutor

În caz de urgență, când un lucrător prezintă simptome severe, trebuie să sunați la 112. În așteptarea ambulanței, puteți muta persoana afectată într-o zonă uscată, încălzită. Înlocuiți hainele umede cu unele uscate și înfășurați întregul corp, inclusiv gâtul și capul, în straturi de pături, apoi cu o barieră împotriva vaporilor, precum o prelată sau un sac de gunoi. Atenție, nu acoperiți fața pentru a nu obstrucționa respirația persoanei.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!