Obligatii SSM ale angajatorilor
Obligatii SSM ale angajatorilor. Daca nu sunt respectate obligatiile SSM, angajatorii pot fi santionati intre 3.500 de lei si 7.000 de lei.
Ce obligatii SSM trebuie sa respectati
# Evaluarea riscurilor la alegerea echipamentelor de munca sau amenajarea locurilor de munca este una dintre obligatii.
# Acordarea de sarcini conform capacitatilor lucratorilor este si ea foarte importanta. Si sensibila. Nu va jucati, pentru ca riscati sanctiunile prevazute.
# Atunci cand introduceti noi tehnologii in munca de zi cu zi este foarte importanta consultarea lucratorilor ce le vor utiliza, conform normelor SSM.
# Vorbiti clar si la obiect cu oamenii dumneavoastra: interzicerea accesului lucratorilor in zonele cu risc ridicat si specific, cu exceptia celor instruiti si calificati este obligatorie. Altfel, veti asculta cuminti cum inspectorii va vor anunta ca trebuie sa platiti amenda intre 3.500 si 7.000 de lei!
# Sunteti parteneri cu o alta firma intr-un proiect? Atunci aflati ca trebuie sa colaborati intre voi cu privire la SSM in locurile de munca unde va desfasurati activitatea.
# Stabilirea unui lucrator desemnat SSM sau apelarea la un serviciu extern de prevenire si protectie este o alta obligatie pentru dumneavoastra, conform legii.
# Tot la capitolul “discutati cu angajatii”: neinformarea lucratorilor privind producerea sau existenta unui potential risc de accidentare sau imbolnavire profesionala va poate aduce sanctiuni.
# Asigurarea de echipamente de munca fara pericol de accidentare se adauga si ea listei lungi de obligatii pentru firma dumneavoastra.
# Schimbarea echipamentelor de protectie in cazul degradarii acestora este prevazuta de lege, iar incalcarea acestei prevederi poate duce firma dumneavoastra in situatia de a plati amenzile cuprinse intre 3.500 si 7.000 de lei.
# V-ati confruntat cu situatii neplacute? Atunci trebuie sa fiti constienti de obligativitatea comunicarii evenimentelor produse catre ITM si Asigurator
Amenzile SSM intre 3.000 si 6.000 de lei. Ce trebuie facut pentru a le evita
# In primul rand, trebuie sa aveti in vedere organizarea activitatilor de prim-ajutor, stingere a incendiilor si evacuare a lucratorilor.
# Aceeasi lege, cu alte cuvinte: angajatorul trebuie sa prezinte toate riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie din cadrul societatii atat propriilor salariati, cat si salariatilor altor societati, dar care isi desfasoara activitatea in societatea sa! Nu stiti cum se procedeaza, contactati-ne!
# “Alimentatia de protectie” si “materialele igienico-sanitare” sunt doua sintagme de tinut cont in contextul legii. Ele se acorda obligatoriu de catre angajator persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acesta lucru. Mai mult, acestea trebuie stabilite prin contracul colectiv si/sau individual de munca!
# Instinctul de aparare e in fiecare dintre noi. Si e aparat de lege. Daca aveti de-a face cu un pericol grav si iminent, iar lucratorii dumneavoastra parasesc locul de munca si/sau zona periculoasa, n-ar trebui sa fiti suparati pe ei. Ori sa-i penalizati! Legea spune ca daca veti face asta, atunci veti plati si dumneavoastra.
Amenzi SSM cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei. Ce trebuie sa stiti pentru a nu fi sanctionati
# Aveti in vedere urmatorul aspect: trebuie sa permiteti lucratorilor desemnati sau reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi SSM, sa aiba acces la: evaluarea riscurilor, informatii privind masurile din domeniul securitatii si sanatatii in munca.
# Infiintarea, organizarea si functionarea comitetelor de securitate si sanatate in munca face parte din obligatiile dumneavoastra. In caz contrar, n-aveti nicio scuza la un eventual control. Pentru ca asa e scris in lege!
# Atentie sporita si la urmatorul rand: instruirea in domeniul SSM nu poate fi realizata pe cheltuiala lucratorilor si trebuie sa se realizeze in timpul programului!
Amenzi SSM intre 2.000 si 4.000 de lei. Cum ne ferim de ele!
# Credeati ca daca ati trecut cu bine peste evenimentele nefericite ar trebui sa uitati repede de ele? No way! Legea va obliga sa tineti evidenta accidentelor de munca, a accidentelor usoare, a bolilor profesionale si a incidentelor periculoase.
# Furnizarea materialelor necesare informarii si instruirii lucratorilor, cum ar fi afise, pliante, filme cu privire la SSM este obligatorie pentru dumneavoastra.
# Angajatorul trebuie sa asigure reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii un timp adecvat si sa le furnizeze mijloacele necesare pentru a-si putea desfasura activitatea.
# Daca ati ajuns pana aici, e musai sa nu ratati ultima obligatie pentru dumneavoastra: trebuie sa amenajati locurile de munca tinand cont de prezenta grupurilor sensibile la riscuri specifice!
Sursa foto: http://injuredworkerslawfirm.com/