Munca la inaltimi adecvate
Munca la inaltimi adecvate – Muncind la inaltimi adecvate, iti usurezi munca
Fa cele mai multe sarcini la inaltimea coatelor
O regula buna este ca, cele mai multe sarcini, ar trebui facute la inaltimea cotului, fie ca stai pe scaun, fie ca stai in picioare. Un exemplu real, este lucrul la tastatura calculatorului. Dar, exista si alte tipuri de sarcini in care se aplica regula.
Exceptii de la regula
Exista exceptii de la aceasta regula, totusi. Munca mai grea este mai bine sa o faci mai jos de inaltimea cotului. Sarcinile ce implica precizie si concentrarea vizuala asupra zonei de lucru, este bine sa fie realizate deasupra inaltimii cotului.
Uneori, puteti regla inaltimea prin urcarea picioarelor pe un suport sau stand fara un astfel de suport. Sau puteti pune o platforma de lucru pe masa (pentru a inalta mediul de lucrul), sau sa stai tu pe o platforma (pentru a te inalta).
Sau pentru a fi un pic mai complicat, exista modalitati de a face postamente si mese de lucru reglabile instantaneu cu ajutorul unor manivele de mana sau a unor butoane de control.
Reduceti miscarile excesive
Urmatorul principiu la care sa ne gandim este numarul de miscari pe care il faci in timpul unei zile, cu degetele, cu incheieturile sau cu spatele.
O metoda simpla de a reduce repetitiile manuale, este folosirea ustensilelor de fiecare data cand este posibil.
O alta abordare, este de a schimba amplasarea echipamentelor pentru a elimina miscarile. In exemplul de aici, cutia este mutata mai aproape si inclinata, astfel incat produsele sa alunece in cutie, mai degraba decat sa fii nevoit sa le ridici de fiecare data.
Uneori suprafetele nu au aceeasi inaltime sau marginile stau in cale. Schimband aceste elemente, poti elimina miscarile inutile.
Ca de obicei, mai exista numeroase exemple, dar deja ai prins ideea..
Daca ti-a placut, citeste si articolul Ergonomia fizica ramura ergonomiei umane.