Modalități prin care angajatorii pot contribui la prevenirea accidentelor de muncă

  • 18.09.201918/09/19
  • 0

Deși accidentele la locul de muncă se întâmplă frecvent, majoritatea acestora pot fi prevenite. Angajatorii au responsabilitatea, conform legii, de a proteja lucrătorii. În același timp, fiecare lucrător trebuie să fie prudent, alert și să respecte întotdeauna practicile de siguranță. Angajatorii și angajații au responsabilitatea, deopotrivă, de a rămâne alerți în legătură cu potențialele cauze ale accidentelor la locul de muncă.

Pentru a preveni accidentele la locul de muncă, angajatorii trebuie să întreprindă urmatoarele:

  1. Instruirea angajaților cu privire la măsurile de siguranță

Fiecare lucrător trebuie să cunoască măsurile de siguranță necesare în desfășurarea activității la locul de muncă. De asemenea, signalistica este foarte importantă, iar măsurile principale de securitate trebuie afișate la vedere, pe pereți sau pe uși, în spațiile de lucru. Ele trebuie să fie vizibile și ușor de citit.


  1. Dotarea lucrătorilor cu echipamente de securitate adecvate

Angajatorii trebuie să oferă angajaților echipamente de protecție personală corespunzătoare, adecvate muncii pe care aceștia o efectuează. De asemenea, angajatorii trebuie să se asigure că lucrătorii folosesc echipamentele puse la dispoziție pentru a ajuta la reducerea accidentelor.


  1. Păstrarea curățeniei și ordinei la locul de muncă

Un mediu de lucru curat și bine organizat este mai puțin expus la accidente de muncă, în timp ce dezordinea oferă un mediu nesigur pentru angajați. Pentru mai multe informații, citiți articolul nostru cu sfaturi pentru a menține curățenia la locul de muncă.


  1. Atenție la termenele limită în execuția lucrărilor

Există momente când, pentru finalizarea unei lucrări întârziate, lucrătorii sunt tentați să facă anumite rabaturi de la procedurile de lucru pentru a grăbi finalizarea lucrării. Este foarte important ca angajatorul să nu permită angajaților să recurgă la scurtături atunci când vine vorba de siguranță. În cazul în care lucrarea respectivă nu poate fi finalizată în termen, este preferabil să se prelungească peste termenul limită agreat pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța lucrătorilor.

  1. Efectuarea exercițiilor de siguranță pentru situații de urgență

Efectuarea exercițiilor și testelor de siguranță îi ajută pe angajați să învețe modurile în care pot face față situațiilor de urgență, pregătindu-i pentru momentele critice ce pot apărea. Spre exemplu, în caz de incediu, angajații trebuie să cunoască modul de deplasare ordonată către cea mai apropiată ieșire, iar acestea trebuie marcate corespunzător.

Pericolele la locul de muncă pot apărea în orice moment. De aceea, angajatorii trebuie să se asigure ca măsurile de siguranță sunt o prioritate pentru companie, pentru ca lucrătorii să se bucure de sănătate și siguranță, să resimtă satisfacție și să ofere productivitate la locul de muncă.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!