Managementul ambalajelor în 2019

  • 20.03.201920/03/19
  • 0

După apariția OUG 74./2018, despre care am scris la finalul anului trecut, pe 14 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 31/2019 privind aprobarea OUG 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii 211/2011 cu privire la regimul deșeurilor, a Legii 249/2015 cu privire la modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a OUG 196/2005 cu privire la Fondul pentru mediu, act normativ ce a intrat în vigoare la data de 17 ianuarie.

Intenția OUG 74/2018 este de sprijini companiile implicate în managementul ambalajelor și al deșeurilor de ambalaje.

 

Organizaţiile de transfer de responsabilitate (OTR)

Numite pe scurt OTR-uri, aceste organisme activează exclusiv pentru preluarea responsabilităților ce revin în sarcina agenților economici în ceea ce privește îndatoririle de mediu.

Conform Legii 31/2019, OTR-urile beneficiază de extinderea perioadei de obținere a unei noi licențe de operare, aceasta crescând de la 60 la 90 de zile de la data intrării în vigoare a Ordinului 1362/2018 privind aprobarea procedurii de avizare a OTR-urilor, 15 ianuarie a.c.. Totodată, a fost abrogat articolul privind exceptarea autorizării OTR-urilor de la procedura aprobării tacite. De asemenea, OTR-urile sunt acum obligate să finanțeze costurile pentru gestionarea deșeurilor municipale, care fac obiectul răspunderii extinse a producătorului.


Producători sau importatori

Începând cu 1 ianuarie 2019, agenții economici trebuie să stabilească, conform legii, un sistem de returnare a ambalajele reutilizabile într-un procent de minimum 80%.

Începând cu data de 31 martie, este impusă valoarea de 0,5 lei/ambalaj primar reutilizabil sub forma garanției financiare între producător, distribuitor și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile de până la 3 litri, destinate consumului populației.

Începând cu 1 ianuarie 2020, producătorii sau importatorii care comercializează ambalaje primare nereturnabile din sticlă, plastic sau metal pentru produsele marcă proprie cu volum de maximum 3 litri (utilizate pentru băuturi alcoolice, răcoritoare sau ape minerale) sunt obligați să asigure un procent de ambalaje reutilizabile de minimum 5% raportat la greutatea totală a ambalajelor puse pe piață, incluzând aici și ambalajele luate spre închiriere. Acest procent trebuie să crească cu 5% anual până în anul 2025, inclusiv.


Realizarea individuală a obligațiilor de reciclare

Cei care aleg să-și îndeplinească obiectivele de reciclare în mod individual trebuie să o facă prin una din următoarele metode:

  • reutilizarea ambalajelor primare puse pe piață
  • implementarea unui sistem de returnare pentru ambalajele primare proprii
  • implementarea unui sistem de preluare și transport a ambalajelor secundare de la distribuitori
  • asigurarea trasabilitatii deșeurilor de ambalaje în cazul produselor importate sau achiziționate intracomunitar pentru consum propriu

Dacă cei care aleg să-și îndeplinească obiectivele de reciclare în mod individual nu respectă procentele impuse, vor fi obligați să treacă procesul către un OTR.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!