Instrucțiuni de protecția muncii în lucrul cu agenți biologici
Lucrul care implică mânuirea unor agenți biologici poate fi extrem de periculos pentru sănătatea și securitatea voastră și a celor din jur dacă nu se desfășoară după niște norme de protecția muncii bine stabilite. Astăzi am pregătit un articol care să vă amintească lucrurile importante în munca de laborator și o trimitere către un model de fișă de instrucțiune.
Agenții biologici se împart în 4 grupe, în funcție de riscul de infecție pe care îl prezintă, grupa 1 fiind cea cu riscul cel mai mic, cu o probabilitate minimă de a provoca îmbolnăvire la om sau animal, în timp ce grupa 4 este cea cu un risc individual și comunitar ridicat, agenți biologici care pot provoca boli grave, contagioase și care răspund greu la tratament.
Indiferent de grupa cu care lucrați, trebuie să aveți grijă ca deșeurile să fie aruncate corespunzător și ca spațiul să conțină metodele tehnice de control adecvate. În anumite cazuri este importantă vaccinarea angajaților, dar în cele mai multe situaţii igiena este cea care previne îmbolnăvirea. Angajații trebuie instruiți să se spele pe mâini după fiecare activitate, să folosească soluții și creme antiseptice și să păstreze curat locul de muncă. Poate părea banal, însă o procedură de curăţare a ustensilelor şi a spaţiilor de lucru previne o mulţime de situaţii neplăcute.
Una dintre cele mai importante măsuri este folosirea adecvată a echipamentului individual de protecție. În funcție de grupa de risc cu care se lucrează, acesta include mănuși, măști chirurgicale, ochelari de protecție, măști pentru față și îmbrăcăminte de protecție. Echipamentul trebuie să fie furnizat gratuit angajaților și înlocuit atunci când este cazul. De exemplu, mănușile de protecție nu se pot refolosi, nu pot fi spălate sau dezinfectate iar măștile de protecție ar trebui schimbate la fiecare nou pacient sau cel puțin o dată pe oră.
Nu uitați că instruirea personalului în ceea ce privește protecția muncii ar trebui să se desfășoare la intervale regulate. Țineți cont de nevoile angajaților voștri, mai ales dacă acestea sunt formulate în scris de către de membrii comitetului de securitate și sănătate în muncă. Aveți un model aici dar fiecare organizație are specificul ei și necesită instrucțiuni personalizate. Nu ezitați să apelați la specialiștii noștri pentru o variantă modificată în funcție de condițiile în care se desfășoară activitatea voastră.