Iluminat necorespunzator – riscuri sau factori ce pot duce la accidentare
Am vorbit de curând despre ergonomia muncii la birou și aminteam despre importanța luminii în mediul de lucru. Astăzi vom detalia acest subiect ca să te luminăm asupra riscurilor care apar atunci când lumina din spațiul în care lucrezi nu este corespunzătoare.
Aparatul nostru vizual este o mașinărie complexă care face simultan mai multe operațiuni, așa că este important să încercăm să nu îl suprasolicităm. El asigură calitatea imaginii, iar atunci când lumina nu este corespunzătoare muschii care dirijează ochii trebuie să depună un efor suplimentar pentru a asigura o imagine clară. În același timp el se adaptează la cantitatea de lumină, deci ai grijă la schimbările rapide a direcției privirii către sursele de lumină.
Nivelul de iluminare este extrem de important pentru randamentul angajaţilor. Ține cont de raportul dintre lumina naturală și cea artificială și asigură-te că ferestrele sunt prevăzute cu un sistem de acoperire reglabil pentru a putea controla nivelul de lumină naturală. Nu uita că o operațiune ce presupune precizie necesită un nivel de iluminare mai mare decât una simplă. De asemenea, ca să vadă în mod corespunzator, un lucrator trecut de 50 de ani are nevoie de o lumină de 3 ori mai puternică decât unul de 20 de ani.
Iluminatul corespunzător nu depinde doar de nivelul de iluminare ci și de tipul de lămpi folosite și de direcția luminii, deci ai grijă ca obiectele de iluminat să fie flexibile și adaptabile diverselor situații.
Pe lângă evidentele efecte negative asupra aparatului vizual, iluminatul necorespunzător produce oboseală, dureri de cap, amețeli, modifică starea psihică, și poate duce și la creșterea nivelului de stres, iar toate aceste lucruri scad calitatea muncii, deci asigură-te că oferi angajaților tăi condițiile cele mai bune pentru a fi productivi.
Foto via