Cum alegem echipament individual de protectie?

  • 28.02.201428/02/14
  • 0

Angajatorii sunt obligati prin lege sa identifice riscurile de la toate locurile de munca pentru a stabili daca pericolele care necesita utilizarea de echipament individual de protectie (EIP), sunt prezente sau probabile. Intr-un articolul viitor va fi prezentat un model de formular de evaluare a riscurilor privind dotarea cu echipament de protectie, pentru a ajuta societatile sa indeplineasca aceasta cerinta.

Realizarea identificarii riscurilor in vederea acordarii de echipament individual de protectie

1 . Observati daca activitatile lucratorilor de la un punct de lucru sunt similare sau diferite, precum si expunerile la riscuri. In cazul in care toti angajatii au expuneri similare datorita tipului de activitate desfasurata, acestea pot fi evaluate ca un grup. Daca exista cativa angajati care au expuneri semnificativ diferite, ei pot necesita o evaluare separata.

2 . Efectuati vizite prin zonele de lucru pentru a observa procedurile de lucru. Observati riscurile existente si potentiale si le introduceti pe formularul de evaluare de risc la rubrica “Da” pentru expunderea unei parti a corpului si descrieti riscul respectiv in termeni generali, in spatiul prevazut. Discutati cu lucratorii sau revedeti datele din eventualele cercetari de accidente de munca, daca a fost cazul, pentru a ajuta la identificarea pericolelor. De asemenea, observati daca exista riscuri generale, cum ar fi:
– Manipulare sau deplasare de echipamente / piese / personal care ar putea duce la coliziune sau impact.
– Risc potential de cadere a obiectelor sau echipamentelor de lucru pe un angajat.
– Expunerea la substante chimice sau pulberi potential daunatoare, ceata sau fum.
– Mijloace de productie in miscare care ar putea zdrobi parti ale corpului sau prindere haine de lucru.
– Pericole electrice de la echipamente, cabluri sau tablouri electrice.
– Prezenta sau utilizarea de obiecte ascutite, care ar putea taia sau strapunge corpul.
– Suprafete fierbinti sau reci, care ar putea provoca arsuri sau congelare.
– Radiatii emise de la sudura, taiere, lipire, lasere, sau din alte surse.
– Utilizarea de instrumente sau echipamente care ar putea genera particule, pulberi nocive, vibratie, miscare repetitiva sau zgomot.
– Procese de munca care implica amestecarea sau rasturnarea de lichide periculoase.
– Zone cu risc ridicat sau specific unde pot exista conditii periculoase, de exemplu, depozitare de produse chimice in apropierea tablourilor electrice sau sudura / taiere.
– manipularea produselor cu stivuitoare sau transpaleti poate duce la diverse riscuri de accidentare.

echipament_individual_de_protectie.jpg

3 . Pentru fiecare pericol identificat si stipulat pe formularul de evaluare a riscurilor, se va specifica daca acesta va fi controlat prin masuri specifice de protectia muncii sau se va specifica ce tip de echipament individual de protectie este necesar. Urmatorul aticol va va ajuta sa evaluati aceste optiuni.

Sursa foto: http://www.mysafetysign.com/

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!