Femeile și sănătatea și securitatea la locul de muncă

  • 10.03.202010/03/20
  • 0

Pe 8 martie, întreaga lume a sărbătorit Ziua Femeii, a reușitelor prin muncă și lupta împotrivă inegalităților de gen – un moment prielnic de conștientizare a provocărilor care afectează viața profesională a femeilor, precum și a problemelor de SSM cu care se confruntă femeile la locul de muncă.

Iată câteva diferențe între bărbați și femei ce pot influența riscurile cu care se confruntă femeile la locul de muncă:

  • femeile desfășoară tipuri specifice de activități, a căror analiză SSM este bazată pe prezumții în locul unor examinări efective
  • în cele mai multe companii, femeile sunt insuficient reprezentate la nivel de supervizare și de conducere
  • femeile desfășoară activități profesionale care sunt greșit considerate ca fiind sigure și/sau ușoare

O abordare a SSM adaptată în funcție de gen presupune, în primul rând, recunoașterea și luarea în considerare a diferențelor dintre bărbați și femei la locul de muncă. În foarte multe cazuri, însă, practicile SSM din cadrul companiilor nu iau în calcul aceste diferențe, rezultând o subestimare a volumului de lucru și a factorilor de risc (ex.: stresul) cu care se confruntă femeile la locul de muncă.

Pentru a remedia această problemă, angajatorii pot adopta anumite măsuri, precum includerea aspectelor legate de gen în evaluarea riscurilor, evitarea prezumțiilor despre expunerea la riscuri și examinarea efectivă a muncii realizate, precum și implicarea femeilor în adoptarea deciziilor în materie de SSM.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!