EU-OSHA: Condiții de muncă echitabile și sigure pentru lucrătorii sezonieri
Munca sezonieră este cea mai frecventă în sectoarele agroalimentare și turistice și reflectă oportunitățile oferite de piața internă a UE. Lucrătorii își exercită dreptul de liberă circulație de a căuta un loc de muncă într-un alt stat membru, în timp ce angajatorii compensează deficitul de forță de muncă locală pentru activități sezoniere prin recrutare din alte state membre.
Pandemia de COVID-19 a amplificat riscurile existente pentru acești lucrători, în special în sectorul agricol, în ceea ce privește sănătatea, securitatea și condițiile de. Angajatorii s-au confruntat cu dificultăți de recrutare din cauza măsurilor de sănătate care au impact asupra mobilității fără probleme a lucrătorilor.
Angajatorii trebuie să protejeze siguranța și sănătatea lucrătorilor sezonieri prin informarea lucrătorilor despre posibilele riscuri ce pot apărea si punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a acestor riscuri. De asemenea, angajatorii sunt obligati să furnizeze orice echipament individual de protecție este necesar pentru a lucra în siguranță.
Principalele riscuri de securitate și sănătate cu care se confruntă lucrătorii sezonieri sunt:
- manipularea obiectelor grele
- lucrul în posturi incomode sau efectuarea unor mișcări repetitive
- contactul pielii cu lichide periculoase
- inhalarea prafului sau a fumului
- lucrul cu utilaje sau animale
- lucrul la temperaturi foarte scăzute sau ridicate
În cazul în care un lucrător constată apariția unor probleme precum dureri severe, dificultăți de respirație sau alergii, acesta trebuia sa ia imediat legătura cu angajatorul sau un reprezentant al angajaților, căruia să îi expună problemele apărute.