Ergonomia organizationala

  • 13.03.201413/03/14
  • 0

Ergonomia organizationala este o ramura a ergonomiei care studiaza optimizarea sistemelor. Mai este cunoscuta si sub denumirea de ergonomia sistemelor.
Temele de cercetare ale ergonomiei organizatorice includ comunicarea, designul locului de munca, lucrul in ture (ore de lucru), management, managementul resurselor echipajului, munca in echipa, oraganizatiile virtuale, telemarketing si managementul calitatii.
Furnizarea de echipamente ergonomice, de traininguri adecvate este doar o parte a solutiei ergonomice. Evaluarea (sau proiectarea) sistemului prin prisma principiilor ergonomice poate avea drept urmare optimizarea productivitatii in ansamblu.
Opinia publica dominanta despre ergonomie se concentreaza doar asupra domeniului fizic si cele mai multe produse si servicii ergonomice se incadreaza in acest domeniu. Intre timp, datorita automatizarii locului de munca, domeniile de ergonomie cognitiva si organizationala castiga, treptat, importanta. Ergonomia organizationala, care combina elemente din domenii fizice si cognitive, insumeaza cele mai noi informatii din aceste domenii.

Focusarea ergonomiei organizationale

Cunoscuta uneori si sub denumirea de macro-ergonomie, ergonomia organizationala se focuseaza pe optimizarea socio-tehnica a sistemelor si organizarea structurilor, politicilor si proceselor cu scopul de a maximiza eficienta. Acest domeniu se adreseaza aspectelor mai subiective ale unui loc de munca:

– comunicarea;
– managementul resurselor echipei;
– munca in echipa;
– designul participativ;
– munca de cooperare;
– paradigme noi la locul de munca;
– organizari virtuale;
– ergonomia comunitatii.

Scopul ergonomiei organizationale

Scopul ergonomiei organizationale este obtinerea unui sistem de munca armonizat in totalitate, care asiguran satisfactie si dedicare la locul de munca. Este inclus ca subiect de cercetare si studierea consecintelor tehnologiei asupra relatiilor umane, proceselor si institutiilor. Intervensiile tipice sunt dupa cum urmeaza:
• includerea angajatilor in procesul de identificare si solutionare a problemelor de natura ergonomica. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de ergonomie participativa.
• imbunatatirea sistemului, de exemplu, a managementului;
• includerea notiunii de siguranta in cultura organizationala.

ergonomia_organizationala

Aplicabilitatea in ergonomia organizationala

Cea mai raspandita aplicare a ergonomiei organizationale este introducerea si integrarea noilor tehnologii la locul de munca. Daca se incearca implementarea unor noi tehnologii, trebuie luate in considerare cateva aspecte ale acestora:
– functiile;
– capabilitatile;
– capacitatile;
– usurinta in folosire;
– integrarea.
Ramura organizationala a ergonomiei este de multe ori trecuta cu vederea la locul de munca deoarece se concentreaza pe factori intangibili. Este foarte greu sa tii evidenta efectelor interventiilor de ergonomie organizationala, dar aceastea include un grad crescut de satisfactie a angajatului si o productivitate sporita.

Citeste si articolul Ergonomia designului interior

Sursa foto: www.ie-central.blogspot.com

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!