Ergonomia designului interior
Ergonomia – 7 principii ale ergonomiei designului interior
Ergonomia, ca stiinta, se straduieste sa elimine decalajul dintre om si mediul sau. Cunostintele dobandite in acest demers sunt, cel mai frecvent, aplicate in realizarea designului locului de munca. Se crede ca, prin aplicarea principiilor ergonomice la proiectarea locului de munca si a instrumentelor, o mai mare functionalitate poate fi atinsa, obtinandu-se o productivitate mai mare si incidenta mai mica a ranirii, accidentarii lucratorilor. Desigur, toate acestea sunt adevarate. Dar rareori luate in considerare, prin comparatie, sunt aplicatiile practice ale intuitiei ergonomice la proiectarea casei. Designul interior proiectat ergonomic produce spatii de locuit in care sa traiesti “mai usor” si, in virtutea acestei usurinte, este facilitat traiul “mai fericit”.
In 1998, lucrarea “Documentul universal pentru design: Proiectare pentru oameni de toate varstele si abilitatile,” Story, Mueller, si Mace au subliniat sapte principii ce au ajuns sa fie cunoscute sub numele de “Design universal” in America de Nord si “Design inclusiv (cuprinzator, total)” sau “proiectare pentru toti” in alte parti ale lumii. Dupa ce a evoluat din anii 1970, aceasta abordare a designului urmareste sa creeze un mediu care este “usor de utilizat de catre toti oamenii in cea mai mare masura posibila.”
Conform teoriei lui Story, aceste spatii ar trebui sa cuprinda:
1. Utilizare echitabila: Design-ul este util si pe placul persoanelor cu diverse abilitati.
2. Flexibilitate in utilizare: Designul multumeste o gama larga de preferinte individuale si abilitati.
3. Simplu si usor de utilizat: Utilizarea designului este usor de inteles, indiferent de experienta utilizatorului, cunostinte, competente lingvistice, sau nivelul de cultura.
4. Informatii perceptibile: Designul comunica informatiile necesare, in mod eficient pentru utilizator, indiferent de conditiile ambientale sau abilitatile senzoriale ale utilizatorului.
5. Toleranta pentru eroare: Designul minimizeaza riscurile si consecintele negative ale actiunilor accidentale sau neintentionate.
6. Efort fizic scazut: Designul poate fi utilizat in mod eficient si confortabil si cu un minim de oboseala.
7. Dimensiune si spatiu pentru miscare si utilizare: dimensiunile spatiului si ale obiectelor sunt modificate pentru a ajunge, a manipula si a folosi obiectele dintr-un spatiu dat, cu usurinta, indiferent de dimensiunea corpului utilizatorului, postura sau mobilitatea sa.
Nu este dificil de observat ca spatiile de locuit care se straduiesc sa intruchipeze aceste calitati nu ar fi doar mai usor de folosit, dar ar duce, cel mai probabil, la cresterea randamentului unei persoane.
Imaginati-va, de exemplu, o camera de zi in care s-a folosit o proiectare adecvata a corpurilor de iluminat, amplasate astfel incat sa lumineze in mod adecvat zonele de interes ale camerei. Scaunele, mesele si taburetii ar fi usor de mutat, facand astfel spatiul potrivit pentru o gama mai larga de utilizari, in timp ce fiecare piesa de mobilier ar fi capabila sa se plieze dupa fiecare persoana, indiferent de dimensiunile sale, sau abilitati. Orice fel de camera proiectata conform designului universal este mai usor de utilizat si faciliteaza traiul mai fericit.
Exista trei tipuri principale privind ergonomia:
1. fizica: raspunsul organismului uman la sarcini fizice si fiziologice;
2. cognitiva: mai este cunoscuta si sub numele de inginerie psihologica. Aceasta ramura a ergonomiei are ca domeniu de interes perceptia, atentia, cunoasterea, controlul miscarii si memorarea locului de stocare si regasirea cu usurinta a obiectelor;
3. organizationala: sau macroergonomia, se refera la optimizarea sistemelor socio-tehnice, impreuna cu structurile lor de organizare, politici si procese.
Ergonomia se leaga, de asemenea, si de ingineria umana, factorii umani si ingineria factorilor umani. Practicarea ergonomiei este considerata a fi o stiinta. Aceasta implica proiectarea echipamentelor, produselor si a sistemelor cu scopul de a maximiza nivelul de siguranta, confort, si eficienta pentru cei care le folosesc. In ergonomie, oamenii si obiectele pe care le folosesc sunt considerate ca o unitate. Unul dintre obiectivele majore ale ergonomiei la locul de munca, este de a preveni boala si accidentele in randul angajatilor.
Mai mult de 60% din bolile legate de profesie, raportate in fiecare an, sunt reprezentate de leziunile cauzate de actiuni repetitive care rezulta din repetarea continua a acelorasi miscari. O modalitate de a proiecta un spatiu ergonomic este aceea de a simula felul in care reactioneaza omul la mediul inconjurator prin intermediul unor programe de productie asistate de calculator, dar mai exista si o alta varianta: utilizarea de roboti care pot simula reactiile umane. Manechinele 2D si 3D proiectate pentru a reprezenta dimensiunile specifice ale corpului sunt, de asemenea, utilizate.
Sursa foto: billanddavescocktailhour.com