Dreptul la deconectare, garantat pentru toți angajații care lucrează de acasă
Comisia pentru Muncă din cadrul Parlamentului European a adoptat pe 21 ianuarie o rezoluție privind “dreptul la deconectare” al angajaților care lucrează de acasă, adică peste o treime din totalul angajaților din Uniunea Europeană, în contextul actual al pandemiei.
În cazul în care această rezoluție este votată de europarlamentari, va fi trimisă Comisiei Europene pentru a elabora o Directivă UE în acest sens, precum și statelor membre UE pentru introducerea în legislațiile naționale a acestor măsuri de protejare a angajaților.
Această inițiativă este bine-venită, în contextul în care aproape 30% din cei care lucrează prin telemunca afirmă că o fac și în timpul liber, aproape zilnic, comparativ cu aproximativ 5% din angajații care lucrează de la birou.
Pandemia a demonstrat că prezența permanentă la “biroul de acasă” poate fi extrem de nocivă pentru angajați, deoarece pot apărea cazuri de extenuare, anxietate sau depresie pentru cei care nu pot păstra un echilibru între viața profesională și cea personală, după ce activitatea lor a trecut în mediul online.
Europarlamentarii consideră că dreptul la deconectare trebuie considerat un drept fundamental, pentru a le permite angajaților care își desfășoară activitatea prin telemuncă să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de program.