Digitalizarea și efectele ei în domeniul SSM

  • 19.08.202019/08/20
  • 0

Robotica avansată și Inteligența Artificială oferă un potențial nebănuit de satisfacere a cererii continue a productivității la locul de muncă, însă implementarea acestora ar putea dăuna sănătății mintale a lucrătorilor din acel domeniu.

Progresul tehnologic este inevitabil și e cel care ne modelează viitorul, iar potențialul de inovații în digitalizare pentru a face față nevoii de creștere a productivității este vast. Nivelul crescut de automatizare a producției și monitorizarea digitală a lucrătorilor vor reduce contactul direct între lucrători și vor crește presiunea de a face performanță, cu efecte potențial dăunătoare asupra sănătății lucrătorilor.

Coboții

Roboții colaborativi și inteligenți, așa-numiții coboți, vor deveni o prezență obișnuită la locul de muncă. În depozitele sale, Amazon are deja 100.000 de coboti, coordonați de Inteligența Artificială, angrenați în activitățile de distribuție.

Majoritatea coboților sunt echipați cu algoritmi de auto-optimizare care le permit să învețe de la lucrătorii umani, ceea ce va duce, în viitor, la utilizarea coboților pentru sarcini din ce în ce mai cognitive.

Avantajul roboticii este că permite îndepărtarea lucrătorilor umani de locurile de muncă sau situațiile periculoase, precum și predarea sarcinilor repetitive către mașini rapide, precise și care nu obosesc. Coboții pot facilita accesul la muncă pentru persoanele cu dezabilități sau lucrătorii în vârstă, asistând efortul acestora.

Există pericole la locul de muncă și în cazul coboților. Proporția tot mai mare de roboți mobili și inteligenți la locul de muncă poate crește riscul de accidente, deoarece vătămarea poate apărea din contactul direct cu roboții sau cu echipamentele pe care aceștia le manevrează. Totodată, lucrul sporit cu roboții va conduce la reducerea semnificativă a contactului între lucrătorii umani, aspect ce va fi în detrimentul sănătății mintale a lucrătorilor.

Exoscheletele

Noile dispozitive de asistență purtate de corp, așa-numitele exoschelete, au fost introduse în unele locuri de muncă pentru a sprijini lucrătorii care efectuează sarcini de manipulare manuală și a reduce sarcina asupra sistemului muscular.

Deși exoscheletele pot ajuta la susținerea lucrătorilor cu deficiențe fizice sau pentru a preveni tulburările musculo-scheletice legate de muncă, trebuie luat în considerare faptul că o astfel de asistență poate da naștere la noi preocupări în legătură cu SSM. Astfel, efectele pe termen lung ale utilizării exoscheletului asupra organismului uman sunt necunoscute. Din acest motiv, folosirea exoscheletelor trebuie văzută că o ultimă măsură, după ce s-au încercat celelalte moduri recomandate de reducere a încărcării pentru lucrătorii afectați.

Inteligența artificială

Tehnologiile digitale de monitorizare mobile, purtabile sau incorporate (în haine sau corp) sunt utilizate pentru monitorizarea lucrătorilor în timp real. Munca este supravegheată și coordonată din ce în ce mai mult de algoritmi și AI, prin baze de date de informații (Big Data), urmărind date despre productivitatea lucrătorilor, locația, semnele vitale, indicatorii de stres, expresiile micro-faciale și chiar analiza tonului și sentimentului. Big Data se referă la toată această informație, care este înregistrată în scopul îmbunătățirii activităților efectuate de lucrători.

Monitorizarea intruzivă a tehnologiilor de monitorizare digitală sprijinite de AI poate avea un impact negativ, în special asupra sănătății mintale a lucrătorilor. Lucrătorii pot simți că vor pierde controlul asupra conținutului, ritmului și modului în care își fac munca, că sunt incapabili să interacționeze social sau să ia pauze atunci când doresc sau că intimitatea lor este invadată.

Utilizarea datelor înregistrate de software pentru recompensarea, penalizarea sau chiar excluderea lucrătorilor ar putea duce la sentimente de nesiguranță și stres. Pentru a preveni acest lucru, este important să se asigure transparența în ceea ce privește colectarea și utilizarea acestor date. Noile tipuri de instrumente inteligente de monitorizare pot oferi, de asemenea, o oportunitate de a îmbunătăți supravegherea SSM, de a sprijini prevenirea bazată pe dovezi și de a spori eficiența inspecțiilor.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!