Cele mai periculoase locuri de muncă
Tu te simți în siguranță la locul de muncă? OSHA (osha.gov) a făcut un studiu pe societatea americană: în anul 2013 au murit în jur de 4600 de lucrători din accidente de muncă, asta înseamnă cam 12 pe zi. În Europa, conform Eurostat, în 2012 au fost raportate 3515 accidente fatale si aproape 2 milioane şi jumătate de accidente care au necesitat concediu medical de cel puțin 4 zile. România se află printre țările cu cel mai mic număr de accidente dar, din păcate, este printre țările care raportează cel mai mare număr de accidente fatale.
Cei de la CBS News au făcut un top al celor mai periculoase meserii, ținând cont de expunerea la radiații, expunerea la boli, infecții și substanțe periculoase sau riscurile mari de accidente fatale. Noi nu o să facem un top, dar vrem să vă atragem atenția asupra câtorva dintre aceste joburi.
Pilot de avion
Deși călătoria cu avionul este considerată destul de sigură conform statisticilor, piloții de avion sunt expuși la un stres psihic mare, din cauza responsabilității uriașe. Iar riscurile psihice nu sunt de ignorat pentru că pot provoca grave probleme de sănătate. Alte riscuri sunt cele de expunere la radiații dar și deshidratare sau probleme circulatorii grave din cauza sedentarismului.
Constuctor
Se știe că domeniul construcțiilor este unul dintre cele mai periculoase domenii, mai ales din cauza riscurilor mari de accidente fatale: riscuri mecanice, electrice, fizice, chimice, biologice, ergonomice, psihosociale. Câteva exemple de riscuri la care muncitorii din construcții sunt expuși zilnic sunt căderea de la înalțime, accidentarea din cauza utilajelor, electrocutare, contactul cu substanțe periculoase, incendiu, explozie.
Pompieri și paramedici
Pompierii și paramedicii sunt cei care ajung primii la locul unui accident. Oricât ai încerca să te protejezi împotriva riscurilor, este greu să o faci atunci când acestea sunt imprevizibile, când lucrezi într-un mediu care îți este necunoscut și te expui la agenți biologici și subtanțe toxice.
În plus, ești expus zilnic unor imagini care te pot afecta psihic iar sentimentul că ești responsabil în permanență pentru viața cuiva ridică gradul de stres la un nivel care are manifestări asupra sănătății fizice.
Miner
Riscurile mineritului sunt bine cunoscute: pe lângă pericolul evident care ține de sistemul respirator și de sănătatea plămânilor, minerii sunt expuși constant la pericolul de contaminare cu diverse substanțe periculoase. Nu sunt de ignorat nici riscurile mari de accidente fatale.
Din fericire, în ultimii ani numărul de astfel de accidente miniere a scăzut considerabil.
Foto via