Ce sunt locurile de muncă ecologice?
În strategia Europa 2020 a Comisiei Europene se evidențiază și necesitatea unei creşteri ecologice, prin crearea unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi cu utilizarea eficientă a resurselor. Drept urmare, Uniunea Europeană şi-a stabilit obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea proporţiei de surse regenerabile, satisfacerea nevoilor energetice ale Europei şi creşterea eficienţei energetice.
Acest lucru a creat și va crea noi tipuri de locuri de muncă sau noi riscuri la locurile de muncă existente care apelează la mijloace ecologice de producere a energiei.
Locurile de muncă ecologice pot fi definite ca unele ce contribuie la conservarea sau refacerea mediului. Câteva exemple:
- locurile de muncă care au o contribuţie la protejarea ecosistemelor şi biodiversităţii sau
- locurile de muncă care reduc consumul de energie şi materii prime și propun energia alternativă precum cea solară sau eoliană
- locurile de muncă care au ca scop reducere deşeurilor sau poluării
Din cauza vitezei cu care economia ecologică se extinde, există riscul ca lucrătorii în aceste domenii sau cei care lucrează cu tehnologii ecologice să nu fie instruiți corespunzător, crescând astfel riscurile de accidentare sau dezvoltare de boli profesionale.
Angajatorii care activează în aceste domenii sau folosesc astfel de tehnologii, ar trebui să se asigure că procedurile și normele de protecție sunt cunoscute de toți angajații implicați în proces sau expuși. În plus, fiind un domeniu încă nou, ar trebui să fie la curent cu studiile de specialitate dedicate protecției muncii în economia ecologică.