Când angajatorul poate fi responsabilul SSM în companie

  • 23.11.201823/11/18
  • 0

Legea SSM nr. 319/2006 prevede ca fiecare companie are obligația de a avea un responsabil SSM. Acesta este o persoană care îi reprezintă pe lucrători atunci când vine vorba de problemele referitoare la securitatea și sănătatea în muncă. Despre modul în care este ales responsabilul SSM în funcție de numărul de angajați ai firmei am scris aici. Acum ne vom ocupa de cazurile în care angajatorul poate fi responsabilul SSM în propria companie.

Conform prevederilor legale, în cazul microintreprinderilor și al întreprinderilor mici, care desfășoară activități fără riscuri deosebite, angajatorul (dacă este persoană fizică) își poate asuma atribuțiile din domeniul securității și sănătății în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.

În normele legii SSM sunt menționate întreprinderile cu maximum 9 salariați, în care angajatorul poate desfășura activitățile din domeniul SSM, dacă sunt indeplinte câteva condiții: activitatea firmei nu este industrială; angajatorul își desfășoară activitatea profesională în mod efectiv și cu regularitate în sediul companiei și a urmat cel puțin un program de instruire SSM cu o durată minimă de 40 de ore (dovedit prin documentul de absolvire a programului).

În cazul companiilor cu 10 până la 49 de lucrători, angajatorul poate face prevenirea și protecția, dacă îndeplinește toate condițiile cerute de lege pentru companiile micro și mici, la care se adaugă condiția că riscurile identificate la firmă să nu poată conduce la accidente sau boli profesionale cu consecințe grave, invaliditate sau deces.

La firmele care au între 50 și 249 de angajați, este obligatoriu responsabilul cu SSM să fie unul dintre salariați fiind desemnat responsabil, să fie creat în serviciu intern sau contractat unul extern. Companiile mari își pot înființă un serviciu intern de prevenire și protecție, reprezentat de toate resursele materiale și umane folosite în activitățile de prevenire și protecție la nivelul companiei.

Companiile care au peste 250 de angajați au numai opțiunile de a folosi un serviciu intern sau serviciul extern. Referitor la serviciul extern, este vorba de companiile care pot presta legal servicii de protecție și prevenire în domeniul SSM.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!