Cauzele și prevenirea expunerii la monoxid de carbon la locul de muncă
Monoxidul de carbon (CO) este produsul secundar al combustiei, un gaz asfixiant foarte toxic, cunoscut ca “ucigașul silențios”, deoarece nu posedă un gust sau miros distinct. Intoxicarea cu monoxid de carbon se produce prin inhalarea unei cantități semnificative de CO care începe să înlocuiască oxigenul din sânge. În fiecare an, câteva zeci de persoane mor […]
CitesteMăsuri PSI în perioada lunilor de iarnă
Suntem la începutul lunii noiembrie, în primele zile ale sezonului rece, perioadă în care companiile trebuie să pregătească și să aplice măsurile speciale de apărare împotriva incendiilor: controlarea tuturor sistemelor de încălzire și rezolvarea eventualelor defecțiuni constatate.
CitesteCerințele Legii SSM pentru punctele de lucru nou înființate
Punctul de lucru este un spaţiu auxiliar al companiei unde se desfășoară activități de birou, comerciale sau ambele. Punctul de lucru este o unitate fără personalitate juridică și trebuie înregistrat la Registrul Comerțului în orașul/județul în care este înregistrat sediul social al companiei.
CitestePericole pe timp de iarnă (3): hipotermia
Dacă în anotimpul rece lucrați afară sau într-un mediu slab izolat sau neîncălzit, ori dacă nu sunteți îmbrăcați adecvat în drum spre muncă, vă expuneți la pericolele ce pot apărea în perioada de iarnă, precum hiportermia. Aceasta se manifestă atunci când temperatura normală a corpului (37°C) scade la mai puțin de 35°C. Expunerea prelungită la […]
CitesteAvantajele amenajării spațiului pentru fumători la locul de muncă
Odată cu intrarea în vigoare a reglementărilor Legii 15/2016 a fost interzis fumatul în spațiile închise de la locul de muncă, precum și în spațiile publice închise. Conform legii, se consideră spațiu închis orice spațiu care are acoperiș, plafon sau tavan și este delimitat de cel puțin doi pereți. Pentru locurile de muncă care sunt […]
CitestePericole pe timp de iarnă (2)
În domeniul SSM, pericolele variază în funcție de anotimp. Pe perioada iernii apar multe riscuri pe lângă cele pe care le puteți identifica în restul anului, precum riscul de degeraturi, hipotermia, condusul pe timp de iarnă, suprafețele alunecoase, infestarea cu organisme dăunătoare, deszăpezitul etc. Eliminarea tuturor acestor pericole este imposibilă, însă ele pot fi ținute […]
CitesteEvaluarea riscurilor SSM în contextul îmbătrânirii forței de muncă
Pe măsură ce durata vieții profesionale se prelungește, lucrătorii în vârstă constituie o parte tot mai mare a forței de muncă. Conform datelor puse la dispoziție de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), vârsta medie de ieșire de pe piață muncii a crescut de la 59,9 ani în 2001 la 61,5 ani […]
CitesteOSHA prezintă un nou instrument online de evaluare a riscurilor din sectorul HORECA
Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă anunţă lansarea unui nou instrument online destinat sectorului hotelier şi al restaurantelor. Instrumentul a fost dezvoltat de Hotrec şi EFFAT, cu sprijinul EU-OSHA, şi a fost validat la nivelul UE.
CitesteModalități prin care angajatorii pot contribui la prevenirea accidentelor de muncă
Deși accidentele la locul de muncă se întâmplă frecvent, majoritatea acestora pot fi prevenite. Angajatorii au responsabilitatea, conform legii, de a proteja lucrătorii. În același timp, fiecare lucrător trebuie să fie prudent, alert și să respecte întotdeauna practicile de siguranță. Angajatorii și angajații au responsabilitatea, deopotrivă, de a rămâne alerți în legătură cu potențialele cauze […]
CitesteInstructaj special pentru angajați în cazul lucrărilor periculoase
În cazul în care angajații sunt expuși la situații periculoase în desfășurarea activității la locul de muncă, este necesară efectuarea unui instructaj special înainte de începerea lucrărilor. Se consideră lucrări periculoase cele pe durata cărora pot apărea situații generatoare de incendiu din cauza manifestării unor surse specifice de aprindere, a dezvoltării unor atmosfere cu potențial […]
Citeste