Impactul Covidului lung asupra lucrătorilor și locurilor de muncă
Covidul lung prezintă o provocare considerabilă pentru angajatori, deoarece lucrătorii pot avea dificultăți să își reia activitățile la locul de muncă cu randamentul obișnuit.
Pentru lucrătorii cu Covid lung care nu iși pot realiza sarcinile de lucru, va fi necesară o evaluare pentru identificarea capacității de muncă și limitările acesteia. Majoritatea lucrătorilor care se recuperează de Covid lung necesită o revenire treptată la ritmul de lucru, extinzând gradual programul de lucru pe o perioadă două luni sau mai mult.
Angajatorii trebuie să ia în considerare noile informații despre Covidul lung și să le introducă în politicile interne de absență în caz de boală, adaptând termenele ce se referă la nivelul de absență de la locul de muncă. Pentru lucrătorii cu Covid lung, recuperarea poate fi foarte lentă din cauza oboselii sau a altor simptome, iar modificarea acestor politici și extinderea termenelor specificate sunt necesare.
Pentru a reduce riscul de agravare a stării de sănătate, lucrătorii nu ar trebui să facă mai mult de 70% din ceea ce se simt capabili să facă în orice moment, pentru a evita oboseala. Oboseala poate provoca recidive în starea lor, ceea ce duce la întârzieri în recuperare. Lucrătorul este cel care își poate evalua cel mai bine propriul nivel de oboseală, iar discuțiile frecvente între lucrător și angajator sunt importante pentru reabilitarea celor afectați de Covid lung.