Reduceți expunerea angajaților la COVID-19 la locul de muncă
Limitarea expunerii angajaților la COVID-19 se realizează prin implementarea unor practici de lucru sigure, prin instituirea unor măsuri de control care să reducă la mimimum riscul asupra lucrătorilor.
Iată care sunt cele mai importante măsuri de control care pot fi luate, în funcție de activitatea din cadrul fiecărei companii:
1. Reducerea lucrului la activitățile esențiale – dacă există posibilitatea amânării unor activități pentru o perioadă ulterioară, când riscurile de infectare vor fi mai mici. Totodată, acolo unde există opțiunea, serviciile pot fi prestate de la distanță, nu în persoană, iar la locul de muncă vor fi prezenți numai angajații indispensabili desfășurării activității.
2. Reducerea contactului fizic între lucrători – pentru angajații care sunt prezenți fizic la locul de muncă. Pe cât posibil, aceștia trebuie să-și desfășoare activitatea în mod individual, izolați sau la distanță unul de celălalt. Ideal ar fi ca cei mai mulți să își desfășoare activitatea de acasă, prin telemuncă, când această opțiune există.
3. Reducerea interacțiunii fizice cu clienții. În cazul livrărilor, comenzile pot fi preluate prin internet sau telefonic, iar livrările se pot face fără contact direct sau prin colectarea de către client în afara unității de producție.
4. În spațiile de lucru în care lucrătorii nu pot păstra o distanță mai mare de doi metri între ei, se recomandă plasarea unor bariere impermeabile între aceștia. Acestea pot fi construite special, fabricate din material plastic, sau improvizate (dulapuri, fișete mobile). Orice obiect solid și fără spații prin care să circule aerul poate fi folosit în acest scop.
5. Spațiile de lucru, mânerele ușilor, uneltele și orice alte suprafețe pe care angajații le ating des trebuie dezinfectate frecvent. De asemenea, spațiile trebuie să fie bine ventilate. Este important ca lucrătorii să aibă mereu la dispoziție apă și săpun, precum și dezinfectant de mâini, și trebuie îndrumați să le utilizeze cât mai des.
6. Conform prevederilor în vigoare, măștile de protecție trebuie folosite pe întreagă durată a zilei de lucru. Acestea trebuie poziționate astfel încât să acopere atât gura, cât și nasul. Purtarea măștii este obligatorie atât în spațiile închise cât și în cele deschise, la nivel național, indiferent de rata de infectare din localitatea respectivă.
7. Signalistica este importantă, fiind necesară prezența afișelor în diverse locuri vizibile, astfel încât lucrătorii să fie conștienți de pericolul pe care îl reprezintă noul coronavirus și să fie informați că este de datoria lor să rămână acasă în momentul în care resimt simptome asociate cu COVID-19.
8. Dacă există posibilitatea, compania ar putea facilita deplasarea lucrătorilor cu un mijloc de transport individual, prin punerea la dispoziție de locuri de parcare auto, spații sigure pentru biciclete sau ar putea încuraja lucrătorii să se deplaseze pe jos.