COVID-19: modul de transmitere a virusului și rezistența pe suprafețe
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruși, găsiți atât la animale, cât și la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). “Noul” coronavirus (CoV) este, în fapt, o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om.
Virusul se transmite prin contactul (2 metri sau mai puțin) cu o persoană infectată. Probabilitatea de a fi contaminat crește proporțional cu contactul apropiat de persoane infectate. Sputa (picăturile de spută) produsă prin tuse sau strănut de către o persoană infectată reprezintă principalul mijloc de transmitere.
Există două căi principale prin care oamenii pot răspândi virusul:
- infecția poate fi răspândită persoanelor aflate în apropiere (la 2 metri), astfel încât picăturile ar putea fi inhalate în plămâni
- este, de asemenea, posibil ca cineva să se infecteze atingând o suprafață, un obiect sau mâna unei persoane infectate care a fost contaminată cu secreții respiratorii și apoi atingerea propriei guri, nas sau ochi (cum ar fi atingerea butonului ușii sau strângerea mâinilor, apoi atingerea propriei fețe)
Prezența sau supraviețuirea virusului pe suprafețe depinde de o serie de factori, precum:
- suprafața pe care se află virusul
- dacă este expus la lumina soarelui
- diferențele de temperatură și umiditate
- expunerea la produsele de curățare
În majoritatea cazurilor, cantitatea de virus infecțios de pe suprafețele contaminate este probabil să scadă semnificativ în 72 de ore.