Cum evitați accidentele de muncă din agricultură
În perioada verii, numărul accidentelor de muncă din domeniul agriculturii este în creștere, iar principalele cauze sunt transportul la locul de muncă, prin răsturnarea vehiculelor sau strivire, căderea de la înălțime (pomi, uneltele mecanice) în timpul efectuării diverselor lucrări agricole, incidentele produse de către animale sau nerespectarea normelor SSM. De aceea este importantă evaluarea factorilor de risc și identificarea soluțiilor potrivite pentru a evita accidentele la locul de muncă.
Iată mai importante aspecte ce trebuie considerate în evaluarea de risc pentru a preveni accidentarea sau îmbolnăvirea lucrătorilor agricoli:
- asigurarea unei bune funcționări a echipamentelor de lucru: tractoare, mașini agricole sau mecanisme ușoare
- dezvoltarea unor metode clare de lucru și utilizarea echipamentelor de protecție în lucrul cu suprafețe ascuțite sau abrazive, în lucrul la înălțime sau în cazul lucrărilor ce implică manipularea manuală a maselor
- atenție sporită în cazul lucrărilor desfășurate în apropierea unor linii aeriene de curent electric
- atenție în cazul manipulării substanțelor periculoase, ce prezintă un risc ridicat pentru sănătate
- analiza expunerii la zgomot și vibrații mecanice în timpul desfășurării activității
- potențialele probleme cauzate de expunerea la insecte, căpușe, bacterii și viruși transmiși de la animale
- analiza expunerii la factori care cauzează boli respiratorii alergice, precum praful rezultat în urmă procesului tehnologic, fibre textile, insecte de depozit, mucegai
- expunerea la substanțe care conduc la senzibilizarea pielii și apariția reacțiilor alergice, precum proteinele animale, făina, contactul cu anumite legume și plante
- foarte importanți sunt și factorii de mediu, care îi pot afecta pe lucrătorii expuși la soare prin valori ridicate de temperatură, umiditate și viteză a vântului
- manipularea animalelor implică riscuri de rănire de la lovituri sau prin împungere
Evaluarea de risc trebuie refăcută de fiecare dată când se modifică procedurile de lucru, procesele tehnologice, utilajele sau dacă se întroduc substanțe noi, dar și în caz de accident de muncă sau deteriorarea sănătății angajaților. De asemenea, evaluarea de risc trebuie refăcută periodic pentru a ține sub observație uzura utilajelor și pentru a depista din timp orice tendință de deteriorare a acestora.