Obligațiile lucrătorilor care conduc autovehiculele angajatorului

  • 28.06.201928/06/19
  • 0

Multe societăți comerciale angajează lucrători care, conform fișei postului, conduc autovehicule rutiere, fie că este vorba de mașina unității sau mașina personală în interes de serviciu. Conform Codului Muncii (Legea 53/2003), angajatorul trebuie să stabilească atribuțiile corespunzătoare fiecărui salariat, în condițiile legii, iar aceste atribuții trebuie menționate în fișa postului.

Salariatul are obligația de a îndeplini atribuțiile ce îi revin conform fișei postului, inclusiv conducerea unui autovehicul de serviciu, în condițiile în care există acordul cu angajatorul (semnate la angajare sau încheiat că act adițional pentru această responsabilitate).

Citește și: 5 elemente esențiale pentru a conduce în siguranță

Există și cazuri în care angajatorul dispune lucrătorilor, suplimentar față de sarcinile de muncă curente, conducerea autovehiculelor rutiere pentru deplasarea în delegații, pentru controlul punctelor de lucru, pentru transport de marfă sau echipamente de muncă, pentru transportul altor salariați, pentru deplasarea la sau de la locul de muncă. În astfel de situații, angajatorul are următoarele responsabilități:

  1. Angajatorul trebuie să analizeze capacitățile lucrătorului în dpdv al SSM în momentul în care îi atribuie sarcini de conducere pe drumuri publice. Angajatorul trebuie să verifice permisului de conducere valabil corespunzător autovehiculului rutier care urmează să fie predat lucrătorului și să dispună, prin decizie sau prin completarea fișei postului a lucrătorului, faptul că acesta va conduce autovehiculul rutier respectiv în interes de serviciu.
  2. Angajatorul trebuie să asigure efectuarea unei verificări medicale din care să rezulte că lucrătorul este apt pentru a conduce autovehiculul rutier respectiv, conform HG 355/2007.
  3. Angajatorul trebuie să asigure toate condițiile necesare pentru ca fiecare lucrător să fie instruit adecvat în domeniul SSM, în special cu privire la informații specifice locului de muncă, având în vedere că autovehiculul reprezintă un loc de muncă mobil. Angajatorul va elabora instrucțiuni proprii de transport ce vor conține, obligatoriu, reglementări din cadrul actelor normative privind conducerea autovehiculelor pe drumurile publice. Această instruire se va repeta la interval de maximum 6 luni și va fi consemnată în fișa individuală de instruire a angajatului.
  4. Angajatorul va repartiza lucrătorului un autovehicul rutier în bună stare de funcționare, care să nu constituie un pericol pentru securitatea și sănătatea acestuia. Angajatorul are obligația efectuării inspecțiilor tehnice periodice precum și a respectării periodicității acestora în funcție de categoria vehiculului. Autovehiculul trebuie dotat cu trusă medicală, extinctor auto și două triunghiuri reflectorizante, conform Codului Rutier. Angajatorul trebuie să elibereze lucrătorului foaia de parcurs, care conține toate mențiunile privind starea tehnică a autovehiculului.

Citește și: Riscuri de accidentare și măsuri de prevenire în cazul șoferilor

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!