Examenul periodic de medicina muncii
Există mai multe tipuri de examen medical de care angajatul și angajatorul trebuie să fie conștienţi:
– examenul medical la angajare
– examenul medical de adaptare
– examenul medical periodic
– examenul medical la reluarea activității
Astăzi vorbim mai despre examenul medical periodic. Acesta este obligatoriu, iar frecvența lui este reglementată în funcție de expunerea profesională. În general se realizază o dată pe an, dar pentru mai multe detalii verificați Anexa 1 din Hotărârea nr. 355 din 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (https://safe-old.infinity47.ro/legislatie/)
Efectuarea examenului medical periodic are următoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncă pentru profesia/funcția și locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea și s-a eliberat fișa de aptitudine;
b) depistarea apariției unor boli care constituie contraindicații pentru activitățile și locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viața și sănătatea celorlalți lucrători la același loc de muncă;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unității, pentru calitatea produselor sau pentru populația cu care lucrătorul vine în contact prin natura activității sale.
Ultimul pas care trebuie îndeplinit pentru finalizarea examenului medical periodic este completarea de către medicul de medicina muncii a unei fișe de aptitudini în două exemplare, unul pentru angajator și celălalt pentru angajat.