OSHA și noul sondaj ESENER
V-am tot vorbit și am tot făcut trimiteri la datele culese de OSHA sau la recomandările acestei organizații, dar nu v-am vorbit niciodată în detaliu despre această agenție și rolul ei.
EU-OSHA este Agenția Europeană pentru Securitatea și Sănătatea în Muncă, deci este organizația care furnizează informații privind aceste domenii și care contribuie la crearea strategiilor SSM ale Uniunii Europene. Prin eforturile și campaniile derulate, Agenția își propune să crească awarness-ul în rândul companiilor, angajatorilor și angajaților, în ceea ce privește riscurile la locul de muncă și a importanței implementări responsabile și corespunzătoare a măsurilor SSM și PSI cu scopul de a reduce numărul accidentelor și de a crea locuri de muncă mai sigure.
La sfârșitul lunii martie, OSHA a publicat rezultatele celui de-al doilea sondaj european privind riscurile noi și emergente (ESENER-2) în domeniul sănătății în muncă, de aceea am decis să vă povestim mai multe despre această organizaţie care își propune să promoveze o cultură de prevenire a riscurilor.
Sondajul ESENER 2 a strâns date de la aproximativ 50.000 de întreprinderi, din 36 de ţări europene, cu privire la gestionarea SSM și la riscurile la locul de muncă, cu accent special pe riscurile psiho-sociale. Sunt vizate în primul rând stresul, violența și hărțuirea la locul de muncă, deoarece au devenit în ultimii ani factori de risc cu un impact considerabil asupra sănătății și securității angajaților.
Constatările ESENER-2 reflectă creșterea continuă a sectorului serviciilor și aproape una din cinci întreprinderi care declară că lucrează cu clienți dificili sau se confruntă cu presiunea timpului menționează că nu dispune de informațiile sau de instrumentele adecvate pentru a aborda riscul în mod eficace. Poate nu este de mirare că factorul de risc cel mai frecvent identificat este lucrul cu clienți, elevi, pacienți dificili (58 % din întreprinderile din UE), acesta fiind urmat de poziții obositoare sau dureroase (56 %) și mișcări repetitive ale mâinii sau ale brațului (52%).
Vom reveni cu un infografic detaliat despre rezultatele acestui sondaj care poate să vă ajute să identificați punctele cheie ale procedurilor SSM în cadrul organizației voastre.
Foto via