Expunerea lucrătorilor la riscurile generate de zgomot

  • 11.03.201611/03/16
  • 0

noise_workers

Angajatorii au obligaţia legală de a proteja securitatea şi sănătatea lucrătorilor împotriva tuturor riscurilor, inclusiv cele legate de nivelul de zgomot la locul de muncă. Pentru acest lucru angajatorii trebuie să efectueze o evaluare de risc care să includă măsurarea nivelului de zgomot și să propună măsuri pentru diminuarea și eliminarea factorilor de risc.

Domeniile în care acest factor de risc prezintă o problemă sunt sectoarele industriei prelucrătoare, agricultură precum şi pe şantierele de construcţii, unde sunt folosite utilaje sau echipamente de muncă zgomotoase, dar și acolo unde activitatea presupune prezenţa mai multor oameni în acelaşi loc sau unde comunicarea verbală are un rol important cum ar fi domeniul educaţiei, sănătăţii sau în sectorul serviciilor.

În aceste cazuri este esențială urmărirea acestor pași:

  • să efectueze o evaluare de risc care să includă măsurarea nivelului de zgomot
  • să se stabilească măsurile destinate să elimine sau să reducă riscurile generate de expunerea la zgomot
  • să se asigure mijloacele individuale de protecţie auditivă

Pentru primii doi pași puteți apela la specialiștii noștri care pot personaliza dosarul SSM pentru organizația voastră,  iar când vine vorba de echipamente de protecție vă putem recomanda câteva produse de antifonare.

După ce acești pași au fost puși în aplicare, este importantă informarea, consultarea şi instruirea lucrătorilor cu privire la riscurile potenţiale, la măsurile de reducere a zgomotului la locul de muncă şi la utilizarea echipamentului individual de protecţie. La fel de importantă este monitorizarea continuă a riscurilor şi revizuirea măsurilor de prevenire şi supravegherea medicală a auzului lucrătorilor.

Nu uitați că nerespectarea prevederilor legale poate să creeze un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională care poate avea consecințe grave, dar și că lipsa acestei evaluări și a stabilirii măsurilor de protecție constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 5000 şi 10.000 de lei.

Dacă doriţi să primiţi prin email în fiecare lună noutăţile din domeniu, vă puteţi abona gratuit la newsletterul Safelandia.

Foto via

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!