Noile reglementări ale legii fumatului
Este imposibil să nu fi auzit, să nu fi văzut sau să nu fi citit despre noile reglementări legislative pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun sau, mai pe scurt, despre noua lege a fumatului. Nu avem cum să nu pomenim și noi de noile reglementări, mai ales că ele fac referire directă și la fumatul la locul de muncă.
Vechea lege prevedea ca în spațiile publice închise fumatul să fie permis numai în locuri special amenajate pentru fumat, cu respectarea unor condiții obligatorii: să servească exclusiv fumatului, să fie marcate corespunzător, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor.
Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prevede interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii. După ce a fost contestată și după ce Curtea Constituțională a a confirmat constituţionalitatea legii, ea a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72 şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicare, adică pe 17 martie.
Legea definește spaţiul închis de la locul de muncă ca “orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă.”
În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru nerespectarea legii vor fi următoarele:
- la prima abatere – amendă de 5.000 de lei;
- la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
- la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
Se va putea fuma totuși la muncă dacă va exista amenajat în exteriorul clădirii un loc de fumat, fără ca acesta să fie unul acoperit și cu minimum doi pereți.
Foto via