Ce este ergonomia fizică

  • 26.06.201526/06/15
  • 0

22 - 28 iunie ergonomic

Vă mai amintiți despre cele 3 ramuri principale ale ergonomiei muncii? Acestea sunt ergonomia fizică, cea cognitivă și ergonomia organizațională. În trecut am vorbit despre ergonomia organizațională iar astăzi vom vorbi despre cea fizică.

Ergonomia fizică este cea care studiază răspunsul organismului uman la sarcini fizice și fiziologice. Ea ține cont de posturile de lucru și de potențiale tulburări care țin de musculatură sau de oase, de felul în care ar trebui manipulate obiectele din jurul nostru, studiază mişcările repetitive și efectul lor asupra organismului. Această informație este extrem de importantă atunci când se proiectează interfețele mașinăriilor sau mobilierul de lucru, astfel încât să îți poți da seama dacă acestea pot fi folosite de majoritatea oamenilor, ce pericole potențiale există sau dacă sunt ineficiente.

Postura este unul dintre lucrurile la care ar trebui să fiți atenți: coloana ar trebuie să fie menținută într-o poziție neutră, adică să își mențină curbura naturală în formă de S, indiferent dacă stai în picioare sau pe scaun. Nu uita de poziția gâtului. Acesta ar trebui să stea drept pentru a continua poziția neutră despre care vă vorbeam mai sus.

Nu doar coloana și gâtul ar trebui luate în considerare atunci când ne dorim să creștem productivitatea la muncă ci și poziția brațelor mai ales dacă facem mișcări repetitive. Asigură-te că pozițiile de lucru nu sunt nenaturale. Cu cât brațele stau într-o poziție mai naturală cu atât corpul va efectua mai ușor activitatea pe care trebuie să o efectueze. Ține coatele pe lângă tine, umerii relaxați și nu strânge sau apăsa prea tare pe ustensile.

Dacă lucrezi cu greuțăți mari, ai grijă cum le ridici și cum le transporți. Ideal ar fi să le poți manevra dintr-o poziție confortabilă dar dacă trebuie să ridici un lucru de la sol ai grijă ca presiunea ridicării să fie pusă pe genunchi și nu pe coloană.

Ergonomia fizică nu este dificilă. Ea îţi cere să priveşti din altă perspectivă activităţile din rutina cotidiană și să îi acorzi corpului tău șansa de a lucra în poziții cât mai naturale și mai puțin solicitante pentru el.

Foto via

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!