Riscuri in frizerii – substantele periculoase
Dintre cele mai importante riscuri in frizerii sunt ”substantele periculoase”
Eczemele alergice la contact si cele inflamate pot fi cauzate de contactul repetat sau prelungit cu apa si cu substante daunatoare pielii, contact impus de mediul caracteristic umed din saloanele de coafat. Spalatul pe maini frecvent si intens este specific acestui mediu de lucru. Activitati ce implica un mediu umed sunt samponarea sau tunderea, aranjarea parului ud.
Contactele frecvente ale mainilor cu apa, cu produsele pe baza de apa sau parul umed pot determina sensibilizarea sau iritarea pielii, adica dezvoltarea alergiilor, mai ales daca aceste contacte au loc mai multe ore pe zi. Manusile protectoare pot cauza si ele lezarea cutanata daca sunt purtate prea mult sau inadecvat. Lezarea cutanata poate determina slabirea functiei de bariera protectoare a pielii impotriva substantelor iritante. Este de evitat expunerea prelungita la acest tip de mediu de lucru pentru a fi evitate riscuri in frizerii de accidentare sau imbolnavire profesionala.
Lucrul cu cosmeticele de par este asociat si el cu alergiile, acestea fiind consecintele lipsei unor masuri de protectie. Lezarea cutanata este cauzata de sampoane, produse de ingrijire a parului, vopseaua de par, spuma de par, fixativul si alte produse de coafat. Mai mult, produsele de curatat si dezinfectat pot determina dermatita si alergiile atunci cand intra in contact cu pielea in mod frecvent sau in cazul uzului neadecvat. Unele substante folosite necorepunzator in saloanele de coafat pot duce, pe calea aerului, la dezvoltarea unei iritatii la nivel cutanat si a alergiilor.
Evaluarea riscurilor este un proces prevazut in directiva privind securitatea si sanatatea in munca 89/391/EEC. Angajatorul este obligat sa apeleze la experti care sa identifice si sa evalueze fiecare risc pentru angajatii unui salon de coafat. Acest proces presupune intocmirea unui inventar al substantelor si produselor periculoase. Un astfel de inventar poate servi drept baza a activitatii de evaluare a riscurilor si a stabilirii masurilor de protectie la locul de munca. Pe baza informatiilor obtinute despre riscurile cauzate de folosirea anumitor substante si despre tipul si natura activitatilor desfasurate, riscul inhalarii de substante, pericolele dermatologice si fizico-chimice ( pericolul de incendiu sau explozie) sunt analizate separat si incluse in evaluarea riscurilor. O analiza a activitatilor specifice unui salon de coafat a scos la iveala faptul ca urmatoarele activitati trebuie luate in considerare, in mod deosebit, atunci cand este intocmita evaluarea riscurilor:
• samponarea si aplicarea pe par a produselor de ingrijire;
• vopsirea parului;
• incretirea parului;
• styling;
• curatarea si dezinfectarea locului de munca.
Ventilarea adecvata a salonului este vitala. Este important ca produsele sa aiba designul si sa fie realizate in concordanta cu Regulamentul UE asupra Cosmeticelor (Regulamentul Comisiei Europene numarul 1223/2009). De asemenea, respectarea instructiunilor de folosire ale unui produs este esentiala. Pentru a se minimiza timpul de expunere la substantele periculoase este indicata punerea capului dupa ce produsul respectiv nu mai este folosit si depozitarea, stocarea produselor conform specificatiilor producatorului. Un alt aspect important este eliminarea recipientelor goale intr-un mod adecvat.
Multe riscuri in frizerii pot fi evitate daca se respecta cateva reguli simple. Bautul si mancatul ar trebui sa fie strict interzise, la fel si purtarea bijuteriilor sau uzul ustensilelor nichelate. O atentie sporita ar trebui acordata evitarii folosirii de substante chimice daca angajatul observa leziuni ale pielii sale sau a clientului. Pentru a minimiza riscul aparitiei dermatitei personalul unui salon trebuie sa alterneze activitatile ce implica un mediu umed cu cele care implica un mediu uscat. Manusile protectoare trebuie folosite si rezidurile chimice nu trebuie sa ramana o perioada lunga pe piele. Cremele pot ajuta foarte mult in procesul de protectie a pielii. Ar trebui amenajate spatii dedicate igienizarii si ingrijirii mainilor. Pentru prevenirea riscurilor sunt necesare vizitele medicale periodice. Angajatele insarcinate trebuie protejate si scutite de sarcini in conformitate cu prevederile stipulate in legislatia curenta si contractele colective. Evaluarea riscurilor ar trebui sa sugereze sarcini si conditii de munca potrivite pentru aceste angajate.
Sursa foto: http://southernstatesinsurance.com/