Echipamente de protectie – instruirea salariatilor

  • 27.02.201427/02/14
  • 0

Echipamente de protectie – trebuie sa stim cum sa le folosim!?

Fiecare angajat sau lucrator care poarta echipamente de protectie trebuie sa fie constient de faptul ca aceste echipamente nu elimina pericolul in totalitate. In cazul in care echipamentul cedeaza / se uzeaza, nu este purtat sau folosit in mod corespunzator, angajatul va fi expus la pericol si poate suferi rani sau boli profesionale. Angajatii trebuie sa beneficieze de o pregatire din partea Conducatorului locului de munca, Lucratorului desemnat SSM sau serviciul de prevenire si protectie, care sa ii informeze cu privire la folosirea si performantele echipamentului, iar angajatii trebuie sa demonstreze faptul ca au inteles instructajul. (Nota: instructajul legat de lucrul la inaltime, pentru instalatiile electrice, masti de gaze, antifoane trebuie sa fie efectuat de o persoana calificata, cum este un specialist. Documentele specifice sau dovada instructajului vor fi pastrate la punctul de lucru.

Instructajul trebuie sa cuprinda raspunsuri si informatii la intrebari legate de urmatoarele aspecte:
Ce riscuri au fost identificate in timpul procesului de evaluare a riscurilor?
Ce aspecte trebuie avute in vedere pentru diminuarea/eliminarea acestor riscuri?
Daca aspectele ce tin de inginerie/administrativ nu sunt implementate, ce tip de echipament de protectie trebuie folosit?
Cum trebuie fixat, imbracat, dezbracat, ajustat si imbracat. (Ne referim la recomandarile producatorului).
Ce limite poate avea un echipament de protectie?
Cum trebuie pastrat, intretinut, examinat, inlocuit si indepartat echipamentul? (ne referim la recomandarile producatorului si a informatiilor din fisele tehnice ale echipamentelor).

Conducatorul locului de munca trebuie sa detina pentru fiecare angajat in parte dovada efectuarii instruirii privind purtarea si utilizarea echipamentelor de protectie (ex: fisa de instruire introductiv generala sau P.V. de instruire). Dovada efectuarii instructajului (fie ca e fisa de instruire sau P.V. de instruire) trebuie sa includa numele celui care a efectuat instruire, numele angajatului care a fost instruit si materialul informativ oferit pe perioada instructajului. Aceste formulare trebuie sa se regaseasca la locul de munca si trebuie sa fie pus la dispozitia Inspectoratului teritorial de munca sau a autoritatilor de control, la cerere. Instructajul privind utilizarea de echipamente de protectie efectuat de catre conducatorul locului de munca sau specialistul SSM este recomandat sa se faca cel putin o data pe luna.
Atunci cand exista dovezi ca un angajat nu a inteles si nu stie sa foloseasca corect si adecvat echipamentul de protectie, angajatul trebuie reinstruit imediat. Reinstruirea se impune si la schimbarea locului de munca ori a tipului de echipament de protectie folosit.

P.V. de instruire privind folosirea echipamentelor de protectie – model
Acesta certifica faptul ca angajatii mentionati mai jos au fost instruiti cu privire la felul in care echipamentul trebuie inspectat, imbracat, curatat, intretinut si mentinut. Am explicat deja ca echipamentul trebuie purtat (in functie de zona, de atributii si risc) si am subliniat ca folosirea de echipamente de protectie nu elimina riscul si ca trebuie luate masuri suplimentare de precautie.

Echipamente-de-protectie.jpg

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!