6 sfaturi pentru a preveni accidentele în sectorul construcțiilor
Multe industrii sunt domenii dificile de lucru, cu multă muncă fizică. Dintre acestea, sectorul cu cel mai ridicat risc de accidentare este cel al construcțiilor. Riscul de deces este de trei ori mai mare decât pentru lucrătorii din alte sectoare, în timp ce riscul de accentare este de două ori mai ridicat.
Câteva sfaturi care pot preveni accidentele de muncă în sectorul construcțiilor:
- Prevenirea alunecărilor, împiedicărilor și căderilor de la înălțime
Căderea de la înălțime este principala cauza pentru accidentele mortale din sectorul construcțiilor. Lucrul la înălțime prezintă și alte riscuri, cum ar fi căderea diverselor obiecte aflate pe un șantier de lucru. De aceea sunt necesare măsuri de prevenire a accidentării ca urmare a căderii de obiecte, scule sau materiale cu care se lucrează la înălțime.
Lucrătorii trebuie protejați prin purtarea obligatorie a căștii de protecție. Ei trebuie să lucreze în locuri de muncă sigure, la care să aibă acces cu ușurință, iar parcurgerea distanțelor de la sol la etajele superioare ale construcțiilor trebuie să se facă în condiții de maximă securitate, fără risc de cădere.
- Adaptarea muncii în funcție de persoană
Proiectarea adecvată a locurilor de muncă înseamnă adaptarea muncii în funcție de lucrători. Fiecare persoană are limite fizice în ceea ce privește capacitatea de efort sau acuitatea vizuală în diferite condiții de iluminare. În plus, fiecare persoană are capacități diferite de a analiza cognitiv date precum instrucțiuni sau citiri ale diferitelor instrumente de lucru.
- Analiza atentă mediului de lucru
Mediul de lucru se poate dovedi un factor de stres suplimentar atunci când este excesiv de cald, rece sau zgomotos. Sarcinile repetitive și monotone reprezintă un alt factor de stres. Sunt recomandate discuțiile cu lucrătorii, în care aceștia pot sugera măsuri care le-ar putea facilita munca.
- Adaptarea la progresul tehnic
Această adaptare presupune informarea permanentă și utilizarea celor mai recente cunoștințe tehnice atunci când se selectează metodele, echipamentele și materialele de lucru. O consecință directă a adaptării la progresul tehnic este eficientizarea activității.
- Înlocuirea metodelor periculoase cu metode mai puțin sau deloc periculoase
Aceasta presupune revizuirea opțiunilor disponibile și alegerea celor care nu implică nici un risc pentru lucrători sau care sunt caracterizate de pericole și de niveluri de risc reduse. Trebuie luate în seamă pericolele aferente mediului de lucru, sarcinii, materialelor, locației și uneltelor.
- Furnizarea de instrucţiuni adecvate lucrătorilor
Foarte importantă este și instruirea lucrătorilor în ceea ce privește efectuarea lucrului în condiții de siguranță. Instrucțiunile trebuie să descrie riscurile lucrării propuse și să menționeze măsurile de protecție ce trebuie adoptate, cu menționarea utilajelor și echipamentelor individuale de protecție care trebuie utilizate. Trebuie organizate sesiuni comune de pregătire inițială pentru toți lucrătorii noi înainte de începerea lucrărilor, urmate de instruirea suplimentară furnizată de către contractanții specializați înainte că lucrătorii să înceapă un nou proiect, precum și repetiții zilnice înainte de începerea lucrărilor. De asemenea, angajatorul trebuie să asigure lucrătorilor ședințe periodice de instruire SSM și să păstreze eventa privind formarea lucrătorilor și prezența acestora la sesiunile introductive de pregătire.