3 presupuneri greșite despre violența la locul de muncă
Este în natura noastră să presupunem lucruri sau să încercăm să ignorăm anumite semne ca un mecanism de aparare. Pentru a evita potențiale incidente este nevoie să te eliberezi de anumite mituri și să privești lucrurile obiectiv.
Care sunt cele mai comune presupuneri greșite?
- “Nu se poate întâmpla aici”.
Ne dorim să fie adevărat și din acest motiv ne construim un fals sentiment de securitate prin a ne spune că nu ni se va întâmpla nouă. Acest sentiment poate conduce la ignorarea semnelelor de avertizare importante. Angajatorii trebuie să dețină mijloace de evaluare realistă a riscurilor și să reglementeze clar măsurile care ar trebui luate pentru a evita sau a sancționa violența la locul de muncă.
- Persoanele potențial violente pot fi recunoscute de la interviu
Motivul pentru care credem că nu se poate întâmpla este pentru că suntem convinși că atunci când alegem o persoană să se alăture colectivului nu avem cum să alegem o persoană cu tendințe violente. De fapt, este destul de dificil să recunoşti semnele unui caracter violent din scurtele interacțiuni pe care procesul de recrutare le presupune.
- “Nu i-a făcut nimic rău fizic, deci nu s-a întâmplat nimic grav”
Violența la locul de muncă nu este doar de natură fizică. Cea de natură fizică este mai ușor de identificat și sancționat. Problema și mai mare este atunci când violența este psihică. Încurajați-vă angajații să raporteze astfel de abuzuri.
Ce poți face?
- Reexaminați politicile pe care le aveți pentru evitarea violenței la locul de muncă. Dacă simțiți că sunt superficiale, puteți apela la ajutorul specialiștilor.
- Urmăriți mai atent reacțiile angajaților voștri și relațiile dintre aceștia. Semnele unui comportament agresiv sunt acolo de cele mai multe ori, înainte ca persoana violentă să se manifeste rănindu-i, fizic sau psihic, pe cei din jur.